____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ: Το χωριό αυτό αποκάλυψη για τον περιηγητή του Πάρνωνα- είναι το παλαιότερο από τα τσακωνοχώρια

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ

Η παλιά διάλεκτος της φιλοξενίας

«Καούρ΄ εκοκιάτε»- καλώς ήλθατε- γράφει στο «μενού» μιας από τις ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους στην πλακόστρωτη πλατεία της Καστάνιτσας.Το χωριό αυτό αποκάλυψη για τον περιηγητή του Πάρνωνα- είναι το παλαιότερο από τα τσακωνοχώρια και μαζί με τη γειτονική Σίταινα και κάποια άλλα χωριά- σύνολο περίπου 2.000 άνθρωποι κυρίως υπερήλικοι- μιλάει την τσακώνικη διάλεκτο.Και εδώ δεν σε καλωσορίζουν τυπικά, αλλά υπακούοντας σε μια παλιά παράδοση φιλοξενίας.Παλιά όσο και η ίδια η λαλιά τους, που λένε ότι είναι από τις αρχαιότερες διαλέκτους. Μάλιστα αυτό το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της Καστάνιτσας διοργανώνουν για τους ίδιους και για τους επισκέπτες του χωριού τους τη Γιορτή του Κάστανου.Εχει σημασία πως διατυπώνουν την πρόσκλησή τους στο όνομα του χρυσοκόκκινου χρώματος των φθινοπωρινών φύλλων του καστανεώνα,της μυρωδιάς του καπνού από τις καμινάδες των πετρόκτιστων σπιτιών τους,των γλυκών γεύσεων από τα ψημένα κάστανα,των ώριμων καβουκιών που τρίζουν σε κάθε περπατησιά... 

Ο άγγλος περιηγητής Μαρτίνος Λικ διαπίστωνε το 1806 ότι η Καστάνιτσα «ήταν μια φορά πόλη κάποιου ενδιαφέροντος».Μέγα λάθος,γιατί αυτός ο ορεινός οικισμός μπορεί να μην είναι πόλη,αλλά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.Και ένας ενδιαφέρων προορισμός συνήθως βρίσκεται επάνω σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή.Αρκεί να την ανακαλύψεις εδώ και να απολαύσεις όχι μόνο τη γοητεία της Καστάνιτσας,αλλά και ολάκερη τη μαγεία του γονιού της,του Πάρνωνα,που αυτή την εποχή φοράει τα χρυσά χρώματά του. 

Η συνάντηση με τον Πάρνωνα


Η πρώτη συνάντηση με τον Πάρνωνα είναι όντως γοητευτική. Από το Αστρος ο δρόμος ανηφορίζει στην πλαγιά του βουνού, με θέα προς τον Αργολικό κόλπο, προς τον Α γιο Πέτρο και τα Καστριτοχώρια. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά το Αστρος η παράκαμψη σε χωματόδρομο καλής βατότητας οδηγεί έπειτα από δύο χιλιόμετρα στο γυναικείο μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς, το οποίο υπολογίζεται ότι χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Επιστροφή στην άσφαλτο και ακριβώς στο Χάνι του Κοπανίτσα (7 χλμ.) ο δρόμος διακλαδώνεται αριστερά για το χωριό Πλάτανος , την ελατοσκέπαστη Σίταινα και την Καστάνιτσα . Εμείς πηγαίνουμε δεξιά προς την πανέμορφη αλλά έρημη τον χειμώνα Ορεινή Μελιγού (2,5 χλμ.) και τον Αγιάννη (4,5 χλμ.), με την εκκλησία και την πηγή που αναβλύζει κάτω από τα πλατάνια. 

Στη θέση Ξηροκάμπι, ο Πάρνωνας δίνει δείγματα της ομορφιάς του. Ο επόμενος σταθμός (8 χλμ.), ο «αγαπημένος» των πούλμαν, είναι η περίφημη Μονή Μαλεβή ς η οποία χτίστηκε το 1616, και εκτός από θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον έχει και οικολογικό. Δίπλα της υπάρχει το μοναδικό δάσος δενδρόκεδρου (γιουνίπερου) στην Ευρώπη, το οποίο πρόκειται να γίνει οικολογικό πάρκο. Δεν μένουν παρά 7 χλμ. ως τον Αγιο Πέτρο, το παραδοσιακό κεφαλοχώρι σε υψόμετρο 950 μ. Τα σπίτια σκαρφαλωμένα στην πλαγιά μέσα στις κίτρινες, αυτή την εποχή, αποχρώσεις του δάσους και τυλιγμένα από τον καπνό των τζακιών, δημιουργούν μια από τις ωραιότερες χειμωνιάτικες εικόνες. Είχαμε συμβιβαστεί πλέον με την ιδέα ότι θα συνεχίζαμε για Αγιο Πέτρο και Καστρί ώσπου να βγούμε στον δρόμο της Τρίπολης, όταν μια πινακίδα μας έδειχνε τον δρόμο της ευτυχίας προς ορειβατικό καταφύγιο και την Καστάνιτσα (29 χλμ). Αυτά ήταν από τα πιο πράσινα χιλιόμετρα που μπορεί να δει ο περιηγητής στην Ελλάδα. Καταρράκτες ελάτων πλημμυρίζουν το τοπίο και αφήνουν έναν ελάχιστο τόπο ελεύθερο για να περάσει η άσφαλτος. Από τα «παράθυρα» του δάσους ξεχωρίζουν οι γειτονικές κορφές, ελατοσκέπαστες και αυτές. Κάπου 16 χλμ. από τον Αγιο Πέτρο, μια διακλάδωση οδηγεί δεξιά προς το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ (1,5 χλμ.). Αριστερά ο άλλος κλάδος, διακλαδώνεται ξανά έπειτα από 4 χλμ. Εδώ, αν συνεχίσεις ευθεία θα φτάσεις στη Βαμβακού (13 χλμ.) και στη Σπάρτη (66 χλμ.). Ο δρόμος αριστερά αρχίζει να κατηφορίζει προς την Καστάνιτσα (12 χλμ.) και τη Σίταινα (17 χλμ.).
Λευκά πυργόσπιτα σε πράσινο βουνό

Και η Καστάνιτσα, το στολίδι του μαγικού βουνού, είναι όνομα και πράγμα. Υπάρχει μέσα στις καστανιές, ένα ολόκληρο δάσος από καστανιές που γέρνουν τα κλαδιά με τον «αγκαθωτό» καρπό τους επάνω από τον δρόμο, δημιουργώντας αψίδες θριάμβου της φύσης. Και πριν ακόμη συνέλθεις από αυτή την ευχάριστη έκπληξη, εμφανίζεται το χωριό. Το όνομά του το πήρε από τα κάστανα, αλλά το χρώμα του από τα πολλά ασβεστοκάμινα που λειτουργούσαν κάποτε εκεί. Απλά σπίτια και πυργόσπιτα, σκεπασμένα με γκρίζες πλάκες, απλώνονται ως την πλαγιά του λόφου, όπου στην κορφή στα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη κυματίζει η ελληνική σημαία. Φτάνει εκεί το κεντρικό καλντερίμι της πολιτείας. 

Η εικόνα της Καστάνιτσας είναι γοητευτική, όσο και η ψυχή της, οι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι μεταχειρίζονται ανθρώπινες συνήθειες: ένας άνδρας που βγαίνει από το καλοασπρισμένο σπίτι του σε ρωτά «τι κάνεις» και μια γυναίκα που καταφθάνει επάνω στο γαϊδούρι της- εικόνα ήδη από το μακρινό παρελθόν- σε χαιρετά. Ενας άλλος άνδρας σου εξηγεί πρόθυμα πώς θα βγεις από τα δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού, θα περάσεις στην απέναντι γειτονιά και θα βρεις τον δρόμο της επιστροφής για Αγιο Παντελεήμονα (12 χλμ.) και Αγιο Ανδρέα ( 9 χλμ.). 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Οδικώς από Αθήνα,από το Δαφνί ως την έξοδο προς Αργος και Ναύπλιο από τον εθνικό δρόμο Κορίνθου- Τριπόλεως 97 χλμ.και ως το Αργος 21 χλμ. Μετά την έξοδο από το Αργος συναντά τους Μύλους (9 χλμ.) και έπειτα από 2 χλμ.την πινακίδα προς Αστρος.Περνά από το Κιβέρι (2 χλμ.),το Ξηροπήγαδο (7 χλμ.) και φτάνει στο Αστρος (11 χλμ.).Από την Καστάνιτσα η επιστροφή στην Αθήνα,μέσω Αγίου Ανδρέα,είναι 202 χλμ. 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στην Καστάνιτσα υπάρχει ο παραδοσιακός ξενώνας Αντωνίου (τηλ.27550 52255-6, 

6979003530).Στον Αγιο Πέτρο στις ενοικιαζόμενες κατοικίες (πέτρινες μεζονέτες με τζάκι όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και πέντε άτομα) «Μαλεβός» (τηλ.27920 31155,6945377328), και στο ξενοδοχείο «Πάρνων» τηλ.27920 31243.Στον Αγιο Ιωάννη,στον ξενώνα Φούντας, τηλ.27550 52022. 

ΦΑΓΗΤΟ

Στην Καστάνιτσα,στις παραδοσιακές ταβέρνες «Το στολίδι» και «Πάρνων»,για κόκορα,(πραγματικό κόκορα και πραγματικά χωριάτικο),με μακαρόνια,βραστό βεργάδι,μελιτζάνες Πάρνωνα και καστανόπαστα.Στο Χάνι του Κοπανίτσα,στην ταβέρνα-καφενείο «Το Κουτρί» πάνω στον δρόμο προς τον Αγιο Ιωάννη,στις πολλές ταβέρνες στον Αγιο Πέτρο,στη «Γωνιά του Μιχάλη», στον «Μαλεβό»,στον «Πάρνωνα» και στο «Καστρί»,με ντόπιακρέατα,γαλακτοκομικά προϊόντα,τραχανά και πίτες.Στον δρόμο για το Αστρος,στο Κεφαλάρι του Αργους,πάνω στον δρόμο, στη γνωστή Σπηλιά για αργίτικη μπογάνα και πολλά άλλα. 

Τα κάστανα της Καστάνιτσας

Το πιο απλό «μαγείρεμα» του κάστανου γίνεται στον δρόμο, στη φουφού ή στο τζάκι. Αλλά έχει και πιο πολύπλοκα μαγειρέματα. Συνοδεύει, εξίσου απολαυστικά, αρνίσιο και χοιρινό κρέας ή κομμάτια από αγριογούρουνο. Οσο δε για τις γλυκές εκδοχές του, αυτές ξεκινούν από το βαζάκι του γλυκού του κουταλιού και φθάνουν ως το κέικ και τη μαρμελάδα. Και στην Καστάνιτσα τιμούν δεόντως αυτό το Σαββατοκύριακο, 30 και 31 Οκτωβρίου, τη συμβολή του στη γεύση, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής τους. Εξάλλου στον Πάρνωνα οι καστανιές αποτελούν ένα από τα πιο πυκνά δάση της Ελλάδας, τροφοδοτώντας με τον καρπό τους ολόκληρη την ελληνική αλλά, εσχάτως, και την ευρωπαϊκή αγορά. Οπως περιγράφει ο καστανοπαραγωγός και από τους πρωτεργάτες της Γιορτής Κάστανου, η οποία μετρά πλέον 27 χρόνια ζωής, κ. Σωτήρης Λάτσης, «ο Οκτώβριος είναι ο κατ΄ εξοχήν μήνας της συγκομιδής του κάστανου.Κάποτε, όχι και πολύ παλιά, όλο το χωριό ανηφόριζε στους καστανεώνες,τίναζε τους καρπούς από τα δένδρα και τους μάζευε.Τώρα,δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα,ανεβαίνουμε με τους εργάτες και μαζεύουμε τα κάστανα που έχουν πέσει στο πυκνό στρώμα των φύλλων και όσα έχουν απομείνει στα χαμηλότερα κλαδιά». Τα κάστανα κατόπιν τοποθετούνται μέσα σε μεγάλα μεταλλικά κουτιά και διαλέγονται προσεκτικά, προκειμένου να αφαιρεθούν τα χαλασμένα ή τα σπασμένα. Στη συνέχεια συσκευάζονται για να τα παραλάβει ο έμπορος και να προωθηθούν στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κάστανου, πάνω από το 95%, που προέρχεται από τον Πάρνωνα, και ειδικά την Καστάνιτσα, προωθείται στην εσωτερική αγορά. «Ενα περίπου 5% φεύγει κυρίως προς την Ιταλία.Και αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κατόπιν των ενεργειών μας να προβάλουμε τη Γιορτή Κάστανου και την ποικιλία των καρπών που αναπτύσσονται στο βουνό μας» λέει ο κ. Λάτσης. Η καλλιεργούμενη έκταση καστανεώνων στο χωριό φθάνει τις 4.500 στρέμματα, ενώ συνολικά στον Πάρνωνα βρίσκονται πάνω από 12.000 στρέμματα με καστανιές. Στην Καστάνιτσα η παραγωγή κάστανου αποφέρει ετησίως περίπου 250-350 τόνους. Και βέβαια, το κάστανο συνοδεύει, ειδικά τον χειμώνα, όλα σχεδόν τα πιάτα της κουζίνας των νοικοκυριών του χωριού. Οι ευλογημένοι καρποί βρίσκονται σε μαγειρευτά πιάτα και γλυκά, σχεδόν σε καθημερινή βάση. 

Ορισμένες συνταγές της τσακώνικης κουζίνας με κάστανο (όπως καταγράφηκαν στο Ημερολόγιο 2008 του τοπικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καστάνιτσας)

Κέικ κάστανου

ΥΛΙΚΑ

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,1 κούπα ζάχαρη,1 κούπα βιτάμ, 4 αβγά,1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο,1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα,2 κουταλιές μπέκιν πάουντερ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά.Προσθέτουμε τα κάστανα,το σιρόπι,το αλεύρι και το μπέκιν πάουντερ.Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για μία ώρα.
Χοιρινό με κάστανα

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια,2 κιλά κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα,1 ποτηράκι ελαιόλαδο,1 ποτηράκι κρασί,1 μεγάλο κρεμμύδι,1 ποτήρι νερό,αλάτι και πιπέρι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι και,αφού μαραθεί,προσθέτουμε το κρασί.Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει. 

Οταν μαλακώσει το κρέας και μείνει με λίγο ζουμί,ρίχνουμε τα κάστανα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να δέσει η σάλτσα του. 

Καστανόπιτα

ΥΛΙΚΑ

4 αβγά,2 ποτήρια κάστανο αλεσμένο, ποτήρι τριμμένο καρύδι,1 κουταλιά της σούπας κανέλα,1 κουταλιά γαρίφαλο,1 ποτήρι ζάχαρη,1 ποτήρι φρυγανιά,1 κουταλιά σόδα- ποτήρι κονιάκ,1 ποτήρι γάλα εβαπορέ διαλυμένο με νερό,1 ποτήρι σπορέλαιο,1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ,Σιρόπι:3 ποτήρια νερό,2 ποτήρια ζάχαρη,Γλάσο:3 σοκολάτες κουβερτούρες,4 κουταλιές καλαμποκέλαιο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και τα ασπράδια μαρέγκα χωριστά.Στο μείγμα των αβγών ρίχνουμε το κονιάκ αφού έχουμε διαλύσει μέσα τη σόδα,το καλαμποκέλαιο,την κανέλα,το γαρίφαλο,το γάλα,το μπέκιν,τη φρυγανιά,το καρύδι και τέλος τον πουρέ του κάστανου,και τα ανακατεύουμε συνεχώς.Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι για να μη ξεφουσκώσει.Το ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.Μετά,αφού έχουμε βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά,το σιροπιάζουμε σιγά σιγά.Στο τέλος λιώνουμε σε μπενμαρί τη σοκολάτα με το καλαμποκέλαιο και την απλώνουμε επάνω.Οτανκρυώσει,την κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρουμε.
Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
 | Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=124&artid=364099&dt=31/10/2010#ixzz13ytOfXoZ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Την πολική του ομιλία στην Αθήνα, παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Πελοπόννησο,


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πολική του ομιλία στην Αθήνα, παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Πελοπόννησο, θα πραγματοποιήσει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης στο ξενοδοχείο INTERCONTINENTAL την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 19.00

INTERCONTINENTAL: Λεωφόρος Συγγρού 89-93 Στάση Μετρό: Συγγρού - Φιξ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την Κυριακή 24 Οκτωβρίου θα περιοδεύσει στο νομό Αργολίδας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την Κυριακή 24 Οκτωβρίου θα περιοδεύσει στο νομό Αργολίδας.
Συγκεκριμένα:
10:30    Άργος
12:00    Ναύπλιο
13:00    Δρέπανο
18:00   Ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο στο Λυγουριό
20:30   Ομιλία στην Πάνω Πλατεία Κρανιδίου 

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ- ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ

Σύνδεσμος Αρκάδων Ζωγράφου
          «Θ. Κολοκοτρώνης».Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος η Γιορτή Μουσταλευριάς την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στο Πάρκο Γουδή, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ζωγράφου, τον αδελφοποιημένο Δήμο Αγλαντζιάς Κύπρου, τον Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος», τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Παλαιών Ζωγραφιωτών, τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης», την Ένωση Ποντίων Ζωγράφου και τον Σύνδεσμο Αρκάδων Ζωγράφου «Θ. Κολοκοτρώνης».
Το πλήθος κόσμου, Δημοτών και μη, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το παραδοσιακό έδεσμα και να γευθεί τσίπουρο και ρακή που προσέφεραν αφειδώς οι σύλλογοι.
Την παράσταση «έκλεψαν» τα χορευτικά τμήματα των Κρητών και των Ποντίων που παρουσίασαν εντυπωσιακούς χορούς που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Η βραδυά έκλεισε με την ευχή-υπόσχεση μεταξύ των παρεβρισκομένων να ανταμώσουν και πάλι του χρόνου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καζάκος, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος, η τ. Δήμαρχος κα Φωτεινή Σακελλαρίδου, οι Αντιδήμαρχοι κα Τώνια Καλύβα, κ. Γεράσιμος Μαρκάτος και κ. Δημήτριος Αμπαζής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. ¨Ελλη Καζάκου, κα Αναστασία Μπότου, κ. Γιάννης Βούρτσης, κ. Βασίλειος Θώδας, κ. Χαραλαμπος Κουκούτσης, κα Κατερίνα Αλεξοπούλου, κ. Θεόδωρος Μετικαρίδης, κ. Δημήτρης Μπίτσικας (και ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών), ο κ. Λάμπρος Γούμενος,κα Μουτζαλιά Όλγα, κα Τίνα Καφατσάκη, κα Μαρία Βαρσαμιδάκη, κ. Γιώργος Γρίβας, κ. Παναγιώτης Χριστιάς, κ. Πέτρος Μαρίνης, κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης, κ. Παναγιώτης Κότσιφας, κ.Βασίλειος Αλεξανδράτος, κ. Χαράλαμπος Κρανιώτης και ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Ευθύμιος Σκαρμούτσος.
Επίσης παραβρέθησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος» κ Κώστας Παπακωσταντίνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης» κ. Φώτης Νταουντάκης, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου κα Ξανθή Μετικαρίδου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Ζωγράφου «Θ. Κολοκοτρώνης» κ. Κωνσταντίνος Καλύβας. Τον Δικαστικό κλάδο εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θεόδωρος Μέκαλης και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αβραάμ Σταθόπουλος, καθώς και εκδότες τοπικών εφημερίδων.
Τον αδελφοποιημένο Δήμο Αγλαντζιάς Κύπρου, που για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετείχε με δικό του περίπτερο, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Αδάμος Ανδρέου και η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Κυριακίδου.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

O υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος συναντά τους Γορτύνιους στην Αθήνα...- Την κεντρική συγκέντρωση των ετεροδημοτών της Αθήνας θα πραγματοποίησει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ ο υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος.
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Καρύταινα: Μια πέτρινη πολιτεία, διατηρητέος οικισμός, με πρώτο το σπίτι του Κολοκοτρώνη

ΠOΛITIΣMOΣΣτην ιστορική Καρύταινα
 ... το σπίτι του Κολοκοτρώνη


Του Ντίνου Κιούση*


Η Καρύταινα απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη, 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη και 17 από τη Στεμνίτσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, περίπου στα 550 μέτρα. Περπατώντας στον οικισμό θα δείτε υπέροχα πέτρινα σπίτια, πολλά από τα οποία είναι του 19ου αιώνα, ενώ στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το φράγκικο κάστρο της, ένα από τα πιο γνωστά φρούρια της Πελοποννήσου από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βρένθης και μιας βυζαντινής εκκλησίας.

Η ιστορία της
Αν ανατρέξουμε στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του 1931, θα μάθουμε για την Καρύταινα ότι πρόκειται για... «μικρά κώμη της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, αποτελούσα ιδίαν κοινότητα. Κείται βορειοδυτικώς του όρους Διαφόρτι, παρά την δεξιάν όχθην του Αλφειού, επί υψομέτρου 583, συνδέεται δε δι’ αμαξιτής οδού μετά της προς Β. Δημητσάνης και μετά της προς Ν. Μεγαλουπόλεως. Εχει ειρηνοδικείον, υποθηκοφυλακείον, αστυνομικόν σταθμόν, ΤΤΤ γραφείον, ημιγυμνάσιον και δημοτικόν σχολείον. Κάτοικοι (1928) 925.
Η Καρύταινα, προφανώς προϋπάρχουσα της φραγκικής κατακτήσεως, ωχυρώθη από τον Ούγωνα Βρυγέρην, τον λαβόντα την βαρωνίαν αυτής μετά 22 τιμαρίων, διά να προστατευθή η περιοχή από τους Σλαύους των Σκορτών ή μάλλον από τους Γορτυνίους, οίτινες έσωζον εισέτι το όνομα τούτο εκ της πάλαι ποτέ σλαυικής επιδρομής, αφ ης ετήρησαν μόνον την προφοράν και το πυρρότριχον. Το φρούριον της Καρυταίνης υπήρξεν εκ των οχυρωτάτων της Φραγκοκρατίας, διετηρήθη δ’ ανέπαφον επί αιώνας».
Το 1320 κατέλαβαν με δωροδοκία το κάστρο και την πόλη οι Παλαιολόγοι, ενώ από τα μέσα του 15ου αιώνα, το 1461 συγκεκριμένα, περιήλθε στα χέρια των Τούρκων. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Καρύταινα αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο καπνού, μεταξωτών και κρασιού, καθώς και διοικητικό. Κατά την Επανάσταση του ’21 διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκεύασε το κάστρο και το οχύρωσε το 1826 για να προστατευτούν τα γυναικόπαιδα της γύρω περιοχής από τις ορδές του Ιμπραήμ. Εδώ έχτισε και το σπίτι του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Οποιος θυμάται τα παλιά πεντοχίλιαρα, είχαν πάνω μια άποψη της Καρύταινας και τη μορφή του Γέρου του Μοριά, ενώ οι ντόπιοι με περηφάνια θα σας πουν: «Να, το σπίτι του Κολοκοτρώνη».

Ευρήματα ελεφάντων
Εκανα μια πολύ σύντομη επίσκεψη στην πόλη και το κάστρο, αλλά πραγματικά μαγεύτηκα. Δύο ξενώνες και τρεις καφετέριες είδα όλες κι όλες, αλλά δεν έφυγα παραπονεμένος. Τη βρήκα έναν ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο.
Αναζητώντας στο Διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες, έμαθα ότι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, που απλώνεται μπροστά στην Καρύταινα, ήταν στην προϊστορική εποχή λίμνη με 22 χιλιόμετρα μήκος και 10 πλάτος. Κατά την Πλειστόκαινο (1000000-50000 π.Χ.), έζησαν εκεί διάφορα ζώα: ελέφαντες, ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, βίσωνες, ύαινες, ελάφια κ.λπ. Πριν από 100.000 χρόνια, συνεπεία γεωλογικών μεταβολών, τα νερά τούτης της λίμνης έφυγαν από τα στενά της Καρύταινας προς τη θάλασσα κι ότι κατά καιρούς ξεθάφτηκαν χαυλιόδοντες ελέφαντα μήκους τριών μέτρων.
Στην Καρύταινα ενώνεται ο Λούσιος (ο ποταμός όπου λούστηκε ο Δίας) με τον Αλφειό και μπορείτε να επιδοθείτε στο ράφτινγκ.

Αξιοθέατα
...η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου κάτω από την πλατεία. Είναι του 13ου αιώνα με εξαίρετες και σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες καθώς και η Εκκλησία της Παναγιάς στο κάστρο (11ος-12ος αιώνας) που λέγεται και εκκλησιά του Κολοκοτρώνη επειδή εκεί πήγαινε για να εκκλησιαστεί.
...το κάστρο βέβαια σήμερα είναι μισογκρεμισμένο. Θα ανακαλύψετε όμως πως η θέα που διαθέτει είναι εξαιρετική.
...ο Ναός της Ευαγγελιστρίας απέναντι από το κάστρο και το κωδωνοστάσι της.
...ακριβώς κάτω από την Καρύταινα βρίσκεται ο Αλφειός και το σημείο της ένωσής του με τον Λούσιο. Πάνω στον Αλφειό, εκτός από τη νέα και μοντέρνα γέφυρά του, βρίσκεται κι ένα παλιό γεφύρι από τη Φραγκοκρατία που αξίζει να το δείτε. Υπάρχει κι ένα ενσωματωμένο εκκλησάκι στο γεφύρι, ο Ναός της Γεννεσίου Θεοτόκου!


*******************************
...από τον πάνω Μαχαλά της Καρύταινας ήταν η εικονιζόμενη Αθηνά Πέτρου Τσαρμποπούλου - σύζυγος για κάτι από περισσότερο μισού αιώνα κοινής ζωής  του Σταύρου Αϊβαλή από το Ελληνικό Γορτυνίας (που έφυγε από την ζωή στις 3 Δεκεμβρίου 2009) και πριν χρονίσει,  έφυγε έτσι απρόσμενα την περασμένη Κυριακή 10 Οκτ. 2010... αγάπησε και λάτρεψε όσο λίγοι την ιστορική Καρύταινα... Αιωνία της η Μνήμη...


************************************Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε:
Ο καλύτερος δρόμος είναι μέσω της εθνικής Κορίνθου-Τριπόλεως. Στον κόμβο της Νεστάνης στρίβετε δεξιά για Βυτίνα-Στεμνίτσα-Ελληνικά-Καρύταινα.
Πού θα μείνετε:
«Ξενοδοχείο Πελασγός», Καρύταινα, τηλ. 27910 - 31490 www.pelasgos.gr. Ξενώνας «ΒΡΕΝΘΗ», Καρύταινα, τηλ. 27910 - 31650
Πού θα φάτε:
Στο «Κάστρο» και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Πελασγός» θα βρείτε καλά μαγειρευτά και ψητά.

*εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Hμερ. δημοσίευσης16-10-10

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Γιάννης Γιαννόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Γορτυνίας : "Η ανάπτυξη των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών είναι ζήτημα σχεδιασμού γνώσης της περιοχής και των ανθρώπων...


Περιοδεία Γιάννη Σπ. Γιαννόπουλου σε χωριά Λίμνης Λάδωνα

 Ξεκινώντας από την Πουρναριά με προορισμό την Κοντοβάζαινα, επισκέφτηκε την περιοχή της Λίμνης του Λάδωνα ο  υποψήφιος Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος το Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2010. Το θέμα της ήπιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής αποτελεί άξονα αιχμής στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του νέου Δήμου Γορτυνίας. Από 15 ετίας ο Γιάννης Γιαννόπουλος αρθρογραφεί και παρεμβαίνει για το θέμα αυτό. Θεωρεί θετική εξέλιξη το πρόσφατο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πιστεύει όμως ότι η τοπική ανάπτυξη μόνο ως υπόθεση των τοπικών κοινωνιών μπορεί να επιτευχθεί. Η άγρια ανάπτυξη με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν αποτελεί απάντηση στην ερήμωση της περιοχής. Επίσης πιστεύει ότι, η ΔΕΗ που εκμεταλλεύεται τον μοναδικό φυσικό πόρο στην περιοχή πρέπει να αποδίδει με θεσμοθετημένο τρόπο από την ελληνική πολιτεία αντισταθμιστικό τέλος για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.

‘’Σήμερα πρέπει να αξιοποιήσουμε θετικά παραδείγματα και καλές πρακτικές άλλων περιοχών της Ελλάδος και της Ευρώπης για τοπική ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην Λίμνη Πλαστήρα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όπου ο συντονισμός της δράσης των τοπικών φορέων με πρωτοστάτη την τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων σε μια ζωντανή αγροτική ύπαιθρο, αποτελούν μεταξύ των άλλων απόψεις του υποψήφιου δημάρχου για τα θέματα της περιοχής.

Η ανάπτυξη των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών είναι ζήτημα σχεδιασμού γνώσης της περιοχής και των ανθρώπων, ζήτημα εμπειρίας, αξιοπιστίας αλλά πάνω από όλα πίστης και διάθεσης για εμψύχωση στην τοπική κοινωνία σύμφωνα με τους συνεργάτες του υποψήφιου Δημάρχου σε αυτήν την προσπάθεια.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας και τους εθελοντές γιατρούς και συνεχάρη την Αδελφότητα Δημητσανιτών για τις σημαντικές πρωτοβουλίες της.

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ για το Πανεπιστήμιο Πελoποννήσου

Οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο στα προβλήματά του. Βασικές ελλείψεις σε υποδομή και διδακτικό προσωπικό είναι μόνο μερικά από τα «επίκαιρα» προβλήματα του πανεπιστημίου. 
«Θύματα» του Δ.Ν.Τ. και της υποχρηματοδότησης της Παιδείας είναι και οι συμβασιούχοι καθηγητές Π.Δ. 407/80. 
Για πολλοστή φορά, το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει τακτικές «εκπτώσεων» στις πιστώσεις των συμβασιούχων καθηγητών Π.Δ. 407/80 αδιαφορώντας για την ομαλή λειτουργία του τμήματος. Αποτέλεσμα είναι να αναλαμβάνουν να διδάσκουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, καθηγητές χωρίς να έχουν το γνωστικό αντικείμενο, ενώ στη χειρότερη να μην διδάσκονται καθόλου μερικά μαθήματα. 
Άμεσο αποτέλεσμα είναι οι περικοπές των μαθημάτων και η συρρίκνωση του οδηγού σπουδών με συνέπεια την απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των επαρχιακών. Το μεθοδευμένο αυτό σχέδιο για την υποβάθμιση των πτυχίων μας στην προσπάθεια της προώθησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι τουλάχιστον προκλητικό.
Απαιτούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος διεκδικώντας τον απαραίτητο αριθμό πιστώσεων για την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου.
Απαιτούμε την πρόσληψη μελών ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του πανεπιστημίου.


ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ