____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (από την Μεγαλόπολη) ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!

kalogeropoulos_ok_1_600_375_-1520156877Με την επιλογή του Δημήτρη Καλογερόπουλου (από την Μεγαλόπολη) για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, το Μέγαρο Μαξίμου στόχευσε διάνα: Ο πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και επί σειρά οκτώ ετών δήμαρχος Αιγάλεω, είναι ένας από τους κατεξοχήν ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, με συνεπή δράση και προσφορά στον χώρο. Έχει πρωτογενή γνώση των προβλημάτων, και δηλώνει ήδη αποφασισμένος να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση, στη σημερινή οριακή συγκυρία που βιώνει η ελληνική κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η επιλογή Καλογερόπουλου φυσικά, έχει πολιτικό υπόβαθρο. Ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής έχει βαθιές ρίζες στην καρδιά της Κεντροδεξιάς. Με αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, και προσωπικές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στήριξε στη μάχη της διαδοχής το 2009 τη Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνέχεια ωστόσο εξελίχτηκε σε έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς πολιτικούς συμμάχους του Αντώνη Σαμαρά.
Ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαϊου και της 17ης Ιουνίου είχε την οργανωτική ευθύνη του Λεκανοπεδίου της Αττικής, εκεί όπου δόθηκε νικηφόρα η μάχη. Η τοποθέτησή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής λοιπόν, δεν εξέπληξε κανέναν.
Αντιθέτως, και όπως υποστηρίζει σχετικά η «Δημοκρατία», σε σημερινό ρεπορτάζ της, η αξιοποίηση του Δημήτρη Καλογερόπουλου στο συγκεκριμένο πόστο ευθύνης, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, απέναντι στον Γιάννη Σγουρό.
Άλλωστε, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος είναι στέλεχος με ευρύτερη απήχηση και σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως είχε δείξει με τη θητεία του στο Αιγάλεω, αλλά και με τις ευαίσθητες ισορροπίες που είχε κρατήσει στην ΤΕΔΚΝΑ.


Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Τρίπολη, 17 Απριλίου 1948.....
   ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...     

Τρίπολη, 17 Απριλίου 1948, σαμποτάζ σε στρατιωτικό τρένο, από αντάρτες που υποπτεύονταν ότι μέσα βρισκόταν ο αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ με τον Βασιλιά Παύλο.

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΘΕΙ Η 68η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ Τ ην Κυριακή 22 Ιουλίου 2012, θα εορτασθεί η 68η επέτειος του ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας από τα Γερμανικά στρατεύματα την 19η Ιουλίου 1944. Θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός από την παραμονή 21 Ιουλίου έως και την 22 Ιουλίου. Έπαρση σημαίας στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, δοξολογία και κατόπιν συγκέντρωση των επισήμων και του λαού στο χώρο του Μνημείου των πεσόντων, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, σχετική ομιλία από τον συμπατριώτη μας Σωτήριο Θ. Τσαρουχά και κατάθεση στεφάνων. 
(Για την κατάθεση στεφάνων οι ενδιαφερόμενοι φορείς να επικοινωνήσουν μέχρι την Παρασκευή 20-7-2012, με τον κ. Γεώργιο Καρούντζο στα τηλέφωνα 2796.360014 και 6973.050770).


______________

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΕΑ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΑΠΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012


Από την 1 Αυγούστου 2012, η ενορία της Βλαχέρνας, θα μείνει χωρίς Ιερέα. Ο σημερινός Ιερέας του χωριού μας, π.Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος, μετά από αίτημά του, προς την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, μετατίθεται στην Τρίπολη. Έτσι από την 1 Αυγούστου, θα έρχεται μόνο μία φορά τον μήνα στο χωριό μας. Ουσιαστικά το χωριό μας, μένει χωρίς Ιερέα και η ενορία μας κενή. Από τον Ιανουάριο του 2007 με την χειροτόνηση του π.Παναγιώτη στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου, το χωριό μας είχε το δικό του νέο Ιερέα και πράγματι μετά από καιρό επήλθε ανακούφιση, για το θέμα αυτό. Τώρα αναπάντεχα βλέπουμε να μένουμε χωρίς Ιερέα. 
Και πάλι θα βουβαθεί η καμπάνα του χωριού μας!!! Η παρουσία Ιερέα στη Βλαχέρνα, είναι απαραίτητη και χρήσιμη. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και η ΙΜΜΚ να μην μας αφήσει χωρίς Ιερέα.

_______________________________________

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Ο ΕΟΤ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ MAXIBASKETBALL THESSALONIKI 2013


IMG_0109.jpgIMG_0102.jpgDSCN0122.JPGhh.png          Στα γραφεία του ΕΟΤ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας ο Πρόεδρος των Βετεράνων Μπάσκετ Πάρης Πετράς, ο Γενικός Γραμματέας Λάμπρος Τάκης και ο Νίκος Μαντηλίδης ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής συζήτησαν με εκπροσώπους του τύπου για την διοργάνωση του 12ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βετεράνων Maxibasketball Thessaloniki 2013.
          Η Διεθνής Ομοσπονδία MAXIBASKETBALL, FIMBA είναι παγκόσμιο κίνημα που κατέκτησε τον κόσμο του αθλητισμού και όχι μόνον, διοργανώνοντας αγώνες για αθλητές άνδρες και γυναίκες του μπάσκετ σε 14 ηλιακές κατηγορίες με μεγαλύτερη αυτή των 75 ετών και άνω σε πολλές χώρες.
          Στην FIMBA ανήκει και ο Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαθέτει 400 μέλη, και διεξάγει αγώνες για κοινωνικούς σκοπούς. Με την δραστηριότητα του κέρδισε την εμπιστοσύνη για την επιλογή τους και από την  FIMBA ως Διοργανώτρια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Maxibasketball 2013 στη Θεσσαλονίκη.
          Οι αγώνες 500 τον αριθμό θα διεξαχθούν σε 15 γήπεδα της πόλης και θα λάβουν μέρος 4000 αθλητές κι παράγοντες από όλο τον κόσμο.
          Ρώσοι, Βραζιλιάνοι, Μεξικανοί, Αργεντίνοι, δήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον σε αριθμό συμμετοχής όπως τόνισε στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος των Βετεράνων Πάρης Πετράς. Οι συμμετέχοντες αθλητές Έλληνες και ξένοι είναι άνδρες άνω των 35 ετών και γυναίκες άνω των 30 ετών που έχουν τελειώσει την αθλητική τους καριέρα και θέλουν να συνεχίσουν να είναι ενεργοί στο γήπεδο.
          Το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός όπως τόνισε και η Διευθύντρια του ΕΟΤ- ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας Δάφνη Τσιάμου, είναι η μεγάλη ευκαιρία προβολής της πόλης και του αθλητικού τουρισμού που αναμένεται να δώσει μεγάλη διασημότητα στον τόπο ως ταξιδιωτικό προορισμό. Πρότεινε να γίνουν επιτυχείς προσπάθειες δημοσίευσης του γεγονότος από κάθε δυνατή πληροφόρηση σε πολύ έντονο και πρωτότυπο χαρακτήρα. Η αναπληρώτρια Διευθύντρια Περσεφόνη Τρίχα εστίασε την προσοχή όλων μας ώστε να γίνει γνωστό το Παγκόσμιο αθλητικό γεγονός στο ευρύ κοινό σε όλους τους παραμέτρους , ώστε να μπορέσουνε να συνεκτιμήσουνε το γεγονός και να γίνουμε εθελοντές για την άριστη διεξαγωγή του με ανταποδοτικά οφέλη. Το οικονομικό όφελος τόνισε με αριθμούς ο πρόεδρος των Βετεράνων Πάρης Πέτρας. Θα ξεπεράσουν τα επτά εκατομμύρια Δολάρια η όλη κοστολόγηση εξόδων των επισκεπτών αθλητών και παραγόντων με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη χώρα.
          Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραγόντων του πολύ σημαντικού αυτού γεγονότος στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής:
Site παγκόσμιου πρωταθλήματος:
Site συνδέσμου:
Facebook:
12th World Maxibasketball
Championship Thessaloniki 2013
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Βετεράνων Θεσσαλονίκης 2013
You tube
12 FIMBA World MaxiBasketball
Παγκόσμια Ομοσπονδία
         
Το όλο εγχείρημα του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης και της FIMBA είναι υπό την αιγίδα του ΕΟΤ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Γιώργου Κωλέτσου. 

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Η Μάχη της ΜαντινείαςΟ θάνατος του Επαμεινώνδα στη Μαντίνεια

Μετά τη Μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.), η κυριαρχία της Θήβας στον ελλαδικό χώρο ήταν αναμφισβήτητη. Αθήνα και Σπάρτη βρίσκονταν σε προφανή παρακμή.
Οι Θηβαίοι, με επικεφαλής του στρατηγούς Πελοπίδα και Επαμεινώνδα, είχαν δημιουργήσει στην Πελοπόννησο το Κοινό των Αρκάδων, με φιλικές προς αυτούς πόλεις. Η Σπάρτη προσπάθησε να το διασπάσει, προσεταιριζόμενη κάποιες από αυτές τις πόλεις, προκειμένου να ανακτήσει τον βαρύνοντα ρόλο της στη Πελοπόννησο. Τα κατάφερε με τη Μαντίνεια, αλλά αυτή η εξέλιξη δυσαρέστησε τον Επαμεινώνδα, που πέρασε για τέταρτη φορά τον Ισθμό για να βάλει τάξη στην ηγεμονία της Θήβας.
Επιτέθηκε με τον στρατό του αιφνιδιαστικά στη Σπάρτη, αλλά ο Αγησίλαος Β' απέκρουσε την επίθεση με επιτυχία (Ιούνιος 362 π.Χ). Ο Επαμεινώνδας υποχώρησε στο Αρκαδικό οροπέδιο κοντά στη Μαντίνεια (13 χλμ. βόρεια της Τρίπολης), όπου στρατοπέδευσε για να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του. Η κρίσιμη μάχη για την πρωτοκαθεδρία του ελλαδικού χώρου δόθηκε στις 4 Ιουλίου του 362 π.Χ. (κατ' άλλους στις 27 Ιουνίου). Το πεδίο της μάχης τοποθετείται στο πιo στενό τμήμα του οροπεδίου της Τρίπολης, 6.5 χιλιόμετρα νότια της Μαντινείας ανάμεσα στα βουνά Μύτικας, πρόβολο του Μαινάλου Όρους και Καπνίστρα, αντέρεισμα του Παρθενίου Όρους.
Από τη μία πλευρά παρατάχθηκαν οι Σπαρτιάτες με τους συμμάχους τους (Αθηναίους, Ηλείους, Αχαιούς, Φλειασίους και Μαντινείς), υπό τον Αγησίλαο Β'. Οι δυνάμεις τους ανέρχονταν σε 20.000 πεζούς και 2.000 ιππείς. Από την άλλη πλευρά, οι Θηβαίοι με τους συμμάχους τους (Ευβοείς, Λοκρούς, Μαλιείς, Αινιάνες, Θεσσαλούς, Αρκάδες, Αργείους και Μεσσηνίους), παρέταξαν ένα στρατό αποτελούμενο από 30.000 πεζούς και 3.000 ιππείς.
Χρησιμοποιώντας μια βελτιωμένη εκδοχή της λοξής φάλαγγας (διαγώνια παράταξη των οπλιτών με ενίσχυση εις βάθος του ενός άκρου), που είχε πρωτοπαρουσιάσει στα Λεύκτρα ο Επαμεινώνδας, επιτέθηκε στους αντιπάλους και κατόρθωσε να τους απωθήσει, αποκτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μάχη. Κι ενώ η νίκη φαινόταν να κλείνει προς την πλευρά των Θηβαίων, ο Επαμεινώνδας, που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή, πληγώθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή επί του πεδίου της μάχης.
Ο θάνατος του αρχηγού τους προκάλεσε σύγχυση στους Θηβαίους, με αποτέλεσμα η μάχη να λήξει χωρίς νικητή. Τυπικά, νικητές ήταν οι Θηβαίοι, επειδή πρώτοι οι Λακεδαιμόνιοι έκαναν αίτηση ανακωχής για την ταφή των νεκρών, έπειτα από πολλούς δισταγμούς. Σύμφωνα με τις ελληνικές αντιλήψεις, αίτηση ανακωχής σήμαινε και αναγνώριση ήττας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Αθηναίος ιππέας Γρύλλος, γιος του σπουδαίου ιστορικού Ξενοφώντα, ο οποίος εισφέρει πολλές πληροφορίες για τη μάχη, στο έργο τουΕλληνικά.
Η Μάχη της Μαντινείας με την τροπή που πήρε σήμανε το τέλος της Θηβαϊκής Ηγεμονίας. Κατέδειξε, ακόμη, ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις του ελλαδικού χώρου είχαν παρακμάσει οριστικά, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την επικράτηση των Μακεδόνων του Φιλίππου Β'.

_______________________________
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/290#ixzz1zrzfNgsq