____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

με τον Νίκο Π. ΑϊβαλήΗ Αρκαδία και γενικά η Πελοπόννησος διακρίνεται για τα γραφικά αλλά και ιστορικά κάστρα της! Από την Κόρινθο, το Ναύπλιο, την Μονεμβασία την Μάνη και φυσικά την Αρκαδία, μυθικά κάστρα και πύργοι από τις ξεχασμένες εποχές των φύλαρχων, των ιπποτών και των πριγκιπισσών δεσπόζουν απ’ άκρη σ’ άκρη σε λόφους και βουνά! Σε αυτό το αφιέρωμα θα δούμε τα πιο γνωστά κάστρα την Αρκαδίας που αξίζει κιόλας να τα επισκεφτεί κάποιος!


Κάστρο Άκοβα: Ως Άκοβα ή Άκοβαι ήταν γνωστή κατά τον Μεσαίωνα η τοποθεσία κοντά στο σημερινό χωριό Βυζίκι της Αρκαδίας. Η ονομασία αυτή ίσως προέρχεται από την λατινική λέξη «άκουα» που σημαίνει νερό καθώς η περιοχή έχει πολλά νερά. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204 και τη διανομή των εδαφών της αυτοκρατορίας η Άκοβα, μαζί με άλλα 23 φέουδα, αποτέλεσε μια από τις 12 βαρονίες (βαρονία της Άκοβας) στις οποίες διαιρέθηκε η Αχαΐα και δόθηκε στο βαρώνο Γκωτιέ ντε Ροζιέρ το 1209. Ο Γκωτιέ ντε Ροζιέρ έχτισε στην περιοχή ένα φρούριο για το οποίο γίνεται λόγος και στο Χρονικό του Μορέως (κάστρον καλόν εποίκεν κι ονόμασε την Άκοβαν). Μετά το θάνατο του ντε Ροζιέρ τη βαρονία ανέλαβε η ανεψιά του και κόρη του βαρόνου του Πασαβά (Γύθειο) Μαργαρίτα, για την οποία αναφέρεται ότι ήταν μονόστηθη για να πολεμάει πιο άγρια. Τελικά τα 2/3 των εδαφών της Άκοβας προσαρτήθηκαν στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας του πρίγκιπα Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου ο οποίος αργότερα τα παραχώρησε στη δευτερότοκη κόρη του Μαργαρίτα που έγινε η δεύτερη κυρά της Άκοβας το 1277 και η οποία κληροδότησε την Άκοβα στην κόρη της Ισαβέλλα. Το φρούριο της Άκοβας καταλήφθηκε από τον Εβρενός-μπέη το 1391, περιήλθε όμως οριστικά στους Οθωμανούς το 1458. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η Άκοβα αποτελούσε το τέταρτο τμήμα του βιλαετιού της Καρύταινας και ονομαζόταν και Πέρα Μεριά. Το 1611 ιδρύθηκε στην Άκοβα πατριαρχική εξαρχία που παρετυμολογικός ονομάστηκε Ιάκωβα!

Κάστρο Αράκλοβο:  Πάνω από το σημερινό χωριό Μίνθη στη ΒΑ πλευρά του ομώνυμου όρους, σε μια τρίκορφη βουνοπλαγιά ξεπροβάλλει ψηλό και περήφανο, ένα από τα πιο ξακουστά μεσαιωνικά κάστρα του Μοριά, το κάστρο Αράκλοβο! Η ανατολικότερη κορυφή διαμορφώνεται σε ένα εξαιρετικά απόκρημνο κώνο. Αυτός ο κώνος έχει επάνω του τα ερείπια του κάστρου. Το Αράκλοβο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο "Χρονικό του Μορέως" το οποίο σημειωτέον μόνο για το χρονικό της  κατάληψής του έχει αφιερώσει 270 στίχους. Στέκει σε βραχοβούνι ύψους 980 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και κατά τη μαρτυρία του Χρονικού του Μορέως "μέσα στον τόπο των Σκορτών κείτεται κι αφεντεύει", οχυρό και απροσπέλαστο από όλες σχεδόν τις μεριές.  Η μόνη εύκολη πρόσβαση είναι απ' τη δυτική πλευρά. Όπως βλέπουμε το βραχοβούνι από μακριά, φαντάζει σαν τεράστια αετοφωλιά στην οποία κανείς δε μπορεί να αναρριχηθεί. Στο ψηλότερο σημείο του κάστρου είχε κτιστεί πύργος ο οποίος φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν και ως ξενώνας!


Κάστρο Παράλιου Άστρους: Στην κορυφή του υψώματος της αστεροειδούς χερσονήσου του Παραλίου Άστρους βρίσκεται ένα μεσαιωνικό κάστρο.
Ήταν φρούριο και η θέση του, του έδινε τη δυνατότητα οπτικής επαφής και φυσικά επικοινωνίας με φωτιές (φρυκτωρίες) με την  Ακρόπολη των Μυκηνών, το Κάστρο της Ωριάς και με το κάστρο Οριόντα στο Κορακοβούνι.  Το 1256 μ.Χ. ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος τελειοποίησε το φρούριο αυτό και πήρε τη μορφή του κάστρου. Στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης του 1821 οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι (Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Πάνος που ονομάστηκε Ακουρος, γιατί ορκίστηκε να μην κόψει τα γένια και τα μαλλιά του πριν ελευθερωθεί ο τόπος του), επισκεύασαν το κάστρο και έφτιαξαν τρεις κατοικίες που σώζονται μισοκατεστραμμένες. Το κάστρο επίσης αντιμετώπισε με επιτυχία το στρατό του Ιμπραήμ.


Κάστρο Καρύταινας: Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης. O οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Τον 13ο αιώνα υπήρξε πρωτεύουσα μίας από τις βαρονίες των Φράγκων. Το 1461 πέρασε στους Οθωμανούς. Στην τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που κατέλαβαν το 1821 οι Έλληνες. Το 1826 χρησιμοποίησε ο Κολοκοτρώνης το κάστρο ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο των γυναικών και των παιδιών. Υπάρχει όμως και ένας μύθος που συνοδεύει το κάστρο, ο μύθος της Φιλάνθης! Η ιστορία λέει πως τον Μάιο του 1205 οι σταυροφόροι περικυκλώνουν την Βυζαντινή Καρύταινα! Αρχηγός τους ήταν ο Φράγκος Ούγκο ντε Μπριγιέρ. 
Ο φρούραρχος του κάστρου Χαρίτος αμύνεται με γενναιότητα, μαζί με τους λίγους ιππότες του. Δίπλα του πολέμησε σαν λιοντάρι και η κόρη του, η νεαρή και όμορφη Φιλάνθη, αλλά σύντομα το κάστρο έπεσε στους Φράγκους, ενώ ο Χαρίτος σκοτώθηκε ηρωικά στην μάχη! Η Φιλάνθη μαζί με τις άλλες κοπέλες κρύφτηκε σε μια σπηλιά για να σωθεί. Οι Φράγκοι ανακάλυψαν το σπήλαιο και βρήκαν την Φιλάνθη και ο Ούγκο ντε Μπριγιέρ γοητευμένος την ζήτησε σε γάμο. Όμως η όμορφη Φιλάνθη αρνήθηκε, κατάφερε να ξεφύγει και πνίγηκε στα αφρισμένα νερά του Αλφειού. Η γενναιότητα της και η θυσία της, ενέπνευσαν πολλούς ποιητές και τραγουδοποιούς, όχι μόνο παλιούς, αλλά και σύγχρονους!


Κάστρο Λεονταρίου: Το Λεοντάρι βρίσκεται στις παρυφές του Αρκαδικού τμήματος του Ταϋγέτου. Αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζουν το σημερινό Λεοντάρι με το αρχαίο Λεύκτρο. Τις μεγάλες του δόξες, φαίνεται πως τις γνώρισε στα βυζαντινά χρόνια, καθώς δεν αποτέλεσε απλώς μια ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα, αλλά στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε στην δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Δεσποτάτου του Μυστρά, ενώ για περιορισμένα χρονικά διαστήματα διεκδίκησε και τον τίτλο της πρωτεύουσας του, περί το 1391, λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχε το ονομαστό του κάστρο!
Το Βυζαντινό κάστρο του Λεονταρίου, λέγεται, πως από απόσταση έμοιαζε με καθισμένο λιοντάρι, άποψη, η οποία δεν αποκλείεται να ενέχει και τις αναμνήσεις των κατοίκων από την γλυπτική αναπαράσταση ενός λιονταριού, που κοσμούσε την περιοχή κατά την εποχή της αρχαιότητας. Το κάστρο υπεραμύνθηκε επιτυχώς επί Βυζαντίου τις επιδρομές των Σλάβων. Στην μεταβυζαντινή περίοδο αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων Βενετών και Τούρκων καθώς το κάστρο είχε στρατηγική σημασία και για τους δύο.
Στο Λεοντάρι διορίσθηκε Κάπος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ηλικία 16 ετών. Μετά όμως από λίγο έγινε αμαρτωλός και βγήκε στα βουνά. Κατά την επαναστατική περίοδο λειτούργησε ως ορμητήριο των αγωνιστών, Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Παπαφλέσσας και Κίτσος!

Κάστρο Ωριάς:  Κατά την παράδοση το κάστρο που βρίσκεται κοντά στο Άστρος, άνηκε σε  μια γενναία και όμορφη αρχόντισσα που πολέμησε τους Τούρκους και που μονάχα με δόλο κατόρθωσαν να το κουρσέψουν περίπου το 1460, την περίοδο που ο Μωάμεθ ο πορθητής κατέβηκε στην Πελοπόννησο αποφασισμένος να εξαλείψει κάθε ίχνος Βυζαντινής εξουσίας! Σήμερα σώζονται μονάχα λείψανα του οχυρωματικού περιβόλου, των πυλών και ενός πύργου!

Κάστρο Μουχλί: Στο δρόμο από την Τρίπολη προς την Αργολίδα μέσω Αχλαδόκαμπου , υπάρχουν σε κωνοειδή λόφο τα ερείπια της καστροπολιτείας του Μουχλίου.
Ιδρύθηκε το 1295 από τον Βυζαντινό Στρατηγό Ανδρόνικο και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια ολόκληρης της Πελοποννήσου όπου συγκρινόταν με το Μυστρά και τη Μονεμβασία! Υπήρξε σημαντικό πολιτισμικό κέντρο και στρατιωτική βάση του Βυζαντινού στρατού.

Το 1458 οι κάτοικοι αντιστάθηκαν ηρωικά στους Τούρκους κατακτητές αλλά αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν όταν οι εισβολείς σταμάτησαν την υδροδότηση της πόλης. Στρατιωτικός διοικητής της πόλης την εποχή εκείνη ήταν ο Δημήτριος Ασάνης, συγγενής εξ αγχιστείας των Παλαιολόγων. Μετά την παγίωση της Τουρκικής κυριαρχίας η πόλη σταδιακά εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι ίδρυσαν νέες κοινότητες στην γύρω περιοχή. Στην πόλη υπήρχε τριπλό τείχος. Ο χαμηλότερος περίβολος προστάτευε τα ανάκτορα και την μητρόπολη (στο ιερό της οποίας διακρίνονται ακόμα και σήμερα οι τοιχογραφίες), ο μεσαίος τις πάνω συνοικίες ενώ ο τρίτος αποτελούσε το κυρίως κάστρο.
Ένας μύθος λέει ότι στο υπέδαφος του κάστρου υπάρχουν 3 δεξαμενές. Η μια με χρυσάφι, η άλλη με φίδια και η τρίτη με νερό. Κάποιοι θεώρησαν καλό να σπείρουν αυτή την φήμη ώστε να εμποδίσουν όλους αυτούς που σκέφτηκαν να αρχίσουν ανασκαφές στην περιοχή για προσωπικό τους όφελος!
Νίκος Π. Αϊβαλής

______________________
Βιβλιογραφία: inarcadia, arcadian myths, castles of arcadia, morias
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" Σεπτέμβριος 2012


Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΑ ΕΘΑΒΑΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ!
της Γεωργίας Δημητρακοπούλου από το ιστολόγιο Μεγαλόπολη FM


Χθες την νύχτα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί του ΑΤ Μεγαλόπολης, συνέλαβαν με την διαδικασία του αυτόφωρου, τους οδηγούς 3 φορτηγών, που επιχείρησαν να "θάψουν" σκουπίδια σε ιδιωτικό οικόπεδο στα Περιβόλια Μεγαλόπολης, ιδιοκτησίας δημότη Μεγαλόπολης (Γ. Μ. )
Οι αστυνομικοί είχαν ενημέρωση για την διαδικασία ταφής και από προηγούμενες μέρες, μιας και είχε ξαναγίνει στον ίδιο χώρο, 2-3 μέρες (νύχτες για την ακρίβεια) πριν.
Όμως χθες την νύχτα εκμεταλλευόμενοι ακριβείς πληροφορίες, 
κατάφεραν να συλλάβουν τους ιδιοκτήτες των 3 φορτηγών επ' αυτοφόρω.
Τα φορτηγά ήταν 4, ο ένας οδηγός όμως ξέφυγε.
Τα σκουπίδια έφυγαν γύρω στις 11 το βράδυ, από την Τρίπολη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ FM
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, , είναι πραγματικά έξαλλος με την προκλητική και παράνομη αυτή μεταφορά, και έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του στο προκλητικό αυτό συμβάν.
Άγνωστη μέχρι ώρας η αντίδραση ή η εμπλοκή από τον Δήμο Τρίπολης.
Τα σκουπίδια μεταφέρονταν γύρω στα μεσάνυχτα στον συγκεκριμένο χώρο, εκεί μηχάνημα έσκαβε και αμέσως μετά τα έθαβε και τα σκέπαζε με χώμα. Η όλη "δουλειά" τελείωνε μέσα σε 2-3 ώρες, μή αφήνοντας "ίχνη".

Η δικογραφία και η ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μας χωρίζει μια θάλασσα - trailer

Μοναδική ταινία για τη Μικρασία στον Κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ
«ΜΑΣ ΧΩΡΊΖΕΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ»
στις 6 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στον κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ, Καραΐσκου και Πλατεία Κοραή Πειραιά. 


Στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο σύλλογος ΕΝ ΠΛΩ σε συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΦΕΣΙΩΝ την Εφημερίδα η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝ και του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ την ταινία «ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» στις 6 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στον κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ, Καραΐσκου και Πλατεία Κοραή Πειραιά. Είσοδος ελεύθερη Πρόκειται για τη πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργεί Σύλλογος (Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων) στην Ελλάδα για με θέμα την Μικρασία. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Πειραιώτη Αντώνη Παπαδόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές της ταινίας δούλεψαν αφιλοκερδώς. 
ΥΠΟΘΕΣΗ Μετά την Καταστροφή στη Σμύρνη το 1922, η ταβέρνα του μπαρμπα Δημητρού εξακολουθεί να δουλεύει. Ένας παράξενος ταχυδρόμος που πηγαινοέρχεται διασχίζοντας τη θάλασσα, μεταφέρει τα νέα μιας φιλικής οικογένειας που πρόλαβε και πέρασε στην αντιπέρα όχθη. Οι θαμώνες της ταβέρνας ουσιαστικά ζουν περιμένοντας με αγωνία να μάθουν τα καλά ή τα κακά νέα αυτής της οικογένειας.
Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της σχετικότητας της ζωής και της προσφυγιάς σαν μια μορφή μικρού θανάτου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Παίζουν οι : Γιώργος Αυγουλάς, Κατερίνα Κατσανδρή, Γεωργία Μπαχού, Γιάννης Λεκάκης, Ισμήνη Κανάκη, Τάσος Κανάκης, Νάσια Καραγιάννη, Σίμος Σταυρόπουλος, Ελευθερία Παπάζογλου, Ευγενία Πασπαλά Σκηνοθεσία : Αντώνης Παπαδόπουλος Μουσική : Γιώργος Κομνάς Προσαρμογή σεναρίου : Γεωργία Μπαχού Δ/ση Φωτογραφίας – Μοντάζ : Θανάσης Βαραμογιάννης 
Τη ταινία θα προλογίσουν: Ο  Αντώνης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης της ταινίας) και η Ρίτσα Παπάζογλου (εκ μέρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων)


_______________________
* από ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η Καλλιστώ βάζει τη νέα τεχνολογία στα μουσεία


Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με το όνομα Καλλιστώ, με το οποίο η διάσωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς συναντά τις νέες τεχνολογίες, εκπόνησε η ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Το πρόγραμμα, που στοχεύει «και στη σχετική ευαισθητοποίηση του κόσμου», αποτελεί μία πρωτοποριακή δουλειά που οδηγεί στη σύνταξη βάσης αρχαιολογικών δεδομένων.
«Σε αυτό το πρόγραμμα δώσαμε εμβληματικά το κωδικό όνομα ΚΑΛΛΙΣΤΩ, λέει η προϊσταμένη της εφορείας Αννα- Βασιλική Καραπαναγιώτου. «Πρόκειται για τη μονάκριβη κόρη του βασιλιά Λυκάονος με τους 50 γιους, η οποία συνευρέθηκε με τον Δία και καρπός του παράνομου έρωτά της ήταν ο Αρκάς, γενάρχης των Αρκάδων». Η βάση δεδομένων θα υποστηρίξει μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών και εγκατάσταση πληροφοριακού υλικού στο πλαίσιο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, έργου ενταγμένου στο ΕΣΠΑ, το οποίο είναι σε εξέλιξη από την Εφορεία και θα εισάγει τα Μουσεία της Αρκαδίας σε νέες πρωτοποριακές και πιο ελκυστικές για το ευρύ κοινό εποχές.

Πολύτιμο εργαλείο
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος που εκπονείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωπληροφορικής του Τμήματος Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας. Η Βάση Αρχαιοχωρικών Δεδομένων με το κωδικό όνομα «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», αφορά στην Αρκαδία. Στηρίζεται στην τεχνολογία των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) και συνεργάζεται με τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Η βάση ''ΚΑΛΛΙΣΤΩ'' αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την αρχαιολογική έρευνα στην Αρκαδία, αφού διευκολύνει την οργάνωση, διαχείριση και τεκμηρίωση κινητών και ακινήτων αρχαίων μνημείων μέσα από έναν καινοτόμο τρόπο επεξεργασίας χωρικών δεδομένων» σημειώνει η κ. Καραπαναγιώτου.
Α. Κώττη
"βάση αρχαιολογικών δεδομένων"/αφορά την Αρκαδία

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Ἡ Ιερά Μητρόπολις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως σάς προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου: «Τα Μοναστήρια της Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως» του Ἀρχιμ. Ιακώβου Κανάκη Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως.
 Για το βιβλίο θα μιλήσει ὁ κ. Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός επιστήμων - Ιστορικός - Συγγραφεύς.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν α) ὁ συγγραφεύς ἀρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης β) εκπρόσωπος του Εκδοτικού Οίκου «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ», ενώ ἡ δημοσιογράφος Σμαραγδή Καράγιωργα θα αναγνώσει αποσπάσματα οπό το βιβλίο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο, σχετικό με τις Ιερές Μονές των περιοχών Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως, Βυζαντινή δε χορωδία, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή κ. Αθανάσιο Παϊβανᾶ θα αποδώσει Βυζαντινούς Ὕμνους.
Ἡ εκδήλωση θά πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 στις 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Ἀθήνα)
Είσοδος ελεύθερη.
Τα έσοδα οπό τη διάθεση του βιβλίου θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στην Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, διά την ενίσχυση των καθημερινών συσσιτίων, διά τούς απόρους συνανθρώπους μας.

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ-online.gr: Μόνο με πανεργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό μπορούμε να...

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ-online.gr: Μόνο με πανεργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό μπορούμε να...: Η τρικομματική συγκυβέρνηση υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις επιταγές της τρόικα, και του ελληνικού κεφαλαίου προχωρά σε εγκληματικ...


Αυτή είναι η εικόνα της Ελληνικής κοινωνίας σήμερα....

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΙΣ 10 & 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ
Εορταστικές ἐκδηλώσεις θά λάβουν χώρα στήν Κοινότητα Βάστα τοῦ Δήμου Μεγαλοπόλεως τήν 10ην & 11ην Σεπτεμβρίου 2012, κατά τήν ἑορτή τῆς Ἁγίας Ὀσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας τῆς ἐν Βάστᾳ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
10 Σεπτεμβρίου 2012
6:30 μ.μ. Μέγας Ἑσπερινός μετ’ ἀρτοκλασίας καί
θείου κηρύγματος.
11 Σεπτεμβρίου 2012
7:00 π.μ. Ὄρθρος
9:00 π.μ. Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία.

______________________________________
http://kafeneio-megalopolis.blogspot.gr/2012/09/10-11.html