____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Σοκ στην τοπική κοινωνία του Λεβιδίου από την αυτοκτονία 56χρονου σήμερα κατά τις μεσημεριανές ώρες

Αυτοκτονία 56χρονου στο Λεβίδι
...τα μνημόνια μας σκοτώνουν κάθε μέρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο 56χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος από τους οικείους του που μέχρι πριν λίγη ώρα ήταν μαζί τους.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σοκ στη μικρή κοινωνία της περιοχής._________________________

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Αυτοκτόνησε 19χρονος στα Βούρβουρα Αρκαδίας


Ένας 19χρονος κάτοικος στα Βούρβουρα Αρκαδίας, όπως όλα δείχνουν έδωσε τέλος στη ζωή του τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Απριλίου στο σπίτι του…

Στη συνέχεια το πρωί της Πέμπτης έμαθαν τα συγκλονιστικά νέα, και έμειναν άφωνοι όλοι στο χωριό.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, ο Γιάννης περίπου στις 3 τα ξημερώματα, σκέπασε με μια κουβέρτα την καραμπίνα, την έβαλε στο λαιμό του και πάτησε τη σκανδάλη. Λόγο της κουβέρτας ο ήχος που βγήκε από τον κρότο του όπλου ήταν μικρός και μέσα στον ύπνο τους οι γονείς του Γιάννη, δεν έδωσαν και μεγάλη σημασία.
Το πρωί όμως που πήγε η μητέρα του να τον ξυπνήσει για να φύγει για το πανεπιστήμιο που φοιτούσε, ήρθε αντιμέτωπη με κάτι που δε φανταζόταν.
Τα αίτια της αυτοκτονίας ερευνώνται από την αστυνομία της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης ήταν ένα ήσυχο παιδί και το βράδυ της Τετάρτης πήγε σε μαγαζάκι του χωριού, όπου ψώνισε γαριδάκια και διάφορα άλλα πράγματα. Ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση και φαινόταν μια χαρά όπως είπαν.


Πηγη

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

«Αντίο Ελλάδα» από 120.000 επιστήμονες

Πάνω από 120.000 Ελληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει από το 2010 σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου.

«Αντίο Ελλάδα» από 120.000 επιστήμονες

Ολοι τους έχουν πολλαπλά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και βρίσκουν δουλειές πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.
Το προφίλ των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν, τα αίτια της φυγής τους, ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα που έχει αυτή για τη χώρα μας, σκιαγραφεί ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνάς του σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα «Η μετανάστευση τότε? Η μετανάστευση τώρα».
«Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε.
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λ. Λαμπριανίδης
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λ. Λαμπριανίδης
«Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», μας είπε ο κ. Λαμπριανίδης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Και ενώ για τους περισσότερους είναι άδικο να εξάγονται επιστήμονες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, ο κ. Λαμπριανίδης βλέπει και? θετικά αποτελέσματα.
«Εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν», ανέφερε.
Στροφή στην οικονομία
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτή η αλλαγή θα εξομαλύνει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και θα περιορίσει τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού.
Η έρευνα του κ. Λαμπριανίδη έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο του «Επενδύοντας στη Φυγή», ενώ στην ημερίδα του ΑΠΘ θα δώσει αναλυτικά στοιχεία και θα ερμηνεύσει το φαινόμενο της μετανάστευσης.
Την εκδήλωση «Η μετανάστευση τότε; Η μετανάστευση τώρα» διοργανώνει στον Πύργο της Παιδαγωγικής η κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής, σε συνεργασία με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και τον ελληνογερμανικό πολιτιστικό σύλλογο «Dialogos».
Εκτός από την ημερίδα, στη βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής λειτουργεί ως τις 22 Απριλίου έκθεση φωτογραφίας του συλλόγου «Dialogos», με θέμα τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Γερμανία κατά τη δεκαετία του '60.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες, μερικές από τις οποίες είναι: η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας, στενόχωρες συνθήκες στέγασης, λιτή διαβίωση στην Ελλάδα, αναχώρηση, η ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst, εκδρομές και εκδηλώσεις, χαρά και λύπη κ.ά.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

________________________

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Επισκέψεις σε νηπιαγωγεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Γραφείο Τύπου Όρους Πάρνωνα-Μουστού
Καλημέρα,
σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου που αφορά σε ενημερωτικές επισκέψεις που υλοποίησε το προσωπικό του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού σε νηπιαγωγεία της προστατευόμενης περιοχής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Φιλικά,
Αναστασιάδη Αγνή
Ξεναγός Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου
Τμήμα Πληροφόρησης Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου ΜουστούΆστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021, Φαξ: 27550 22025
Email: press@fdparnonas.gr
Web: www.fdparnonas.gr
FDPARNONAS.jpg
Άστρος,  04/04/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συναντήθηκε με μαθητές νηπιαγωγείων της προστατευόμενης περιοχής

Η 22α Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού υπενθυμίζοντας σε όλους πως η μη ορθολογική χρήση και η αλόγιστη σπατάλη του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των υδάτινων αποθεμάτων παγκοσμίως. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού επισκέφθηκε τους μικρούς του φίλους σε τέσσερα (4) νηπιαγωγεία της προστατευόμενης περιοχής και γιόρτασε μαζί τους την ημερα αυτή μέσα από τη χρήση ποικίλου οπτικοακουστικού υλικού.

Με τη συντροφιά και τον ενθουσιασμό των μικρών μας φίλων, το προσωπικό του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας, παρουσίασε ειδικά διαμορφωμένες διαφάνειες που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στον κύκλο του νερού, σε όλα τα καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με αυτό, στη χρήση του από τον άνθρωπο, αλλά και στο υδάτινο οικοσύστημα της προστατευόμενης περιοχής: τον υγρότοπο του Μουστού. Επίσης, τα νήπια ενημερώθηκαν για τη μεγάλη αξία του νερού για τον πλανήτη μας, αλλά και για τις προσπάθειες που πρέπει όλοι, μικροί και μεγάλοι, να καταβάλουμε με στόχο τη σωστή και συνετή χρήση του μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας συμπεριφορά, με παράδειγμα τον δεκάλογο του καλού καταναλωτή νερού!
Οι μικροί μας φίλοι έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για τη μόλυνση του νερού και τη μη πρόσβαση σε αυτό από πολλούς ανθρώπους σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας, καθώς και στα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την υποβάθμιση των νερών του υπεδάφους αλλά και της θάλασσας. Η ευαισθητοποίησή τους στο θέμα αυτό, υποκινήθηκε μέσα από ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες που υποστηρίζονταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως προβολή βίντεο και παραμυθιού, ηχοπαιχνίδια για την αναγνώριση ήχων του νερού, παραμύθι για ανάγνωση και ζωγραφική και τέλος, γνωστά τραγούδια για το νερό. Όλοι οι φίλοι μας συμμετείχαν ενεργά και με χαρά στις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτούς.
Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν τη σπανιότητα και την επιβεβλημένη ανάγκη προστασίας του φυσικού αυτού πόρου. Οι μικροί καταναλωτές νερού εξοικιώθηκαν με τις αρχές της σωστής χρήσης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος και πήραν οδηγίες για την οικονομία του. Ελπίζουμε τα νέα αυτά παιδιά, να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και πομποί θετικών μηνυμάτων για την ορθολογική χρήση του νερού και την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, προς τους γονείς τους και όλους τους μεγαλύτερους.


Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες:  Αναστασιάδη Αγνή
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025