____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Στο διαδίκτυο ο Πλάτανος Κυνουρίας Καλοτάξιδος

Η Μεγάλη Μέρα για εμάς που τόσες μέρες δουλεύουμε αγόγγυστα ΕΦΤΑΣΕ! Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο του Χωριού Μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Εθελοντές μας και κυρίως στον Θανάση Σουμαλιά - webdeveloper της Ιστοσελίδας μας.

Ας είμαστε Καλοτάξιδοι στον διαδικτυακό κόσμο!ηλεκτρονική διεύθυνση: www.platanoskynourias.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Με την επιθυμία να τονίσουμε περισσότερο τις ομορφιές του τόπου μας και να σας ξεναγήσουμε στις μυστικές πτυχές του και ταυτόχρονα υποστηρικτές της παράδοσης, αλλά και της εκσυγχρονισμένης επικοινωνίας, προχωρήσαμε στο εγχείρημα που με πολύ χαρά σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Αντίθετοι στο ρεύμα της εποχής που διανύουμε, η οποία έχει σηματοδοτήσει την «έκπτωση» και την «εκποίηση», καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τους Εθελοντές μας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ποιοτικά αντάξιο της Ιστορίας των 50 χρόνων του Πατριωτικού Συλλόγου Πλατάνου Κυνουρίας , αλλά βέβαια και του χωριού μας και των κατοίκων του.
Από σήμερα λοιπόν έχετε στην διάθεσή σας και σας Καλωσορίζουμε στην νέα μας Ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.platanoskynourias.gr
Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε, ώστε να μάθετε περισσότερα για το Χωριό μας, για το Έργο του Συλλόγου μας , τα Αξιοθέατα και την Ευρύτερη περιοχή, αλλά και να δείτε την ενότητα με τα Ενθυμήματά Μας κάνοντας αναδρομή σε στιγμές που έχουμε περάσει όλοι μαζί ΥΠΕΡΟΧΑ!
Σας παροτρύνουμε να γράψετε τις εντυπώσεις σας από το χωριό μας στο ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ μας , να συμπληρώσετε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας στο NEWSLETTER μας, ώστε άμεσα να μαθαίνετε τα νέα μας, να χρησιμοποιήσετε τις ΑΓΓΕΛΙΕΣ, ώστε να διευκολυνθείτε στις καθημερινές σας συναλλαγές, να γίνετε ΜΕΛΗ του Συλλόγου μας & της Ομάδας ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ μας , συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές φόρμες και βέβαια να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, πρόταση, παρατήρηση στην σχετική φόρμα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής μας μπορούν να διαφημιστούν στην ιστοσελίδα μας μ’ ένα συμβολικό ετήσιο κόστος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία και ανατροφοδότηση, ώστε να μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΕΜΠΡΟΣ, ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
Ευελπιστώντας η ιστοσελίδα να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για όλους Σας, σας Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.

   Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ  

Με εκτίμηση & πατριωτικούς χαιρετισμούς, 
Για το Δ.Σ. 
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
ΧΑΪΔΩ ΛΑΤΣΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΓΚΟΥΝΤΗ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ.wmv

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Βραβεία Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 30ή απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση».
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 30ή απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας«Αθανασίου Βασ. Μπότση», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Μεταξύ άλλων για πρώτη φορά φέτος θεσμοθετήθηκε το ειδικό βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης», στη μνήμη του αειμνήστου πρώην Προέδρου της ΕΔΙΠΤ Βλάσση Σωκρατίδη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ κ. Κωνσταντίνος Καλύβας απονέμει το βραβείο 
στον κ. Ευάγγελο Σπύρου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια


Το βραβείο αυτό  απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΙΠΤ  κ. Κωνσταντίνο Π. Καλύβα (φωτό επάνω) στο μέλος της Ένωσης κ. Ευάγγελο Γ. Σπύρου για την πολύχρονη δημοσιογραφική του  διαδρομή, την πλουραλιστική αρθρογραφία του ως και την μεγάλη συγγραφική, κοινωνική και πολιτιστική του δραστηριότητα.
Το χρηματικό έπαθλο της ΕΔΙΠΤ που συνόδευε το βραβείο, ύψους 2.000,00 ευρώ, ο κ. Σπύρου το διέθεσε υπέρ των σκοπών του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση.

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

«60’ Ελλάδα» - O Νίκος Μάνεσης πάει στην ορεινή Αρκαδία και στα χωριά Αλωνίσταινα, Στεμνίτσα, Ελληνικό, Μαγούλιανα, Λάστα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Καρύταινα, Λαγκάδια


60’ λεπτά στη Γορτυνία!

με το Νίκο Μάνεση


H πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» στον Alhpa οδήγησε τον Νίκο Μάνεση στην ορεινή Αρκαδία και στα χωριά Αλωνίσταινα, Στεμνίτσα, Ελληνικό, Μαγούλιανα, Λάστα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Καρύταινα, Λαγκάδια. Για 60’ λεπτά η μικρή οθόνη γέμισε από εικόνες και χρώματα Γορτυνίας. Ο χρόνος βέβαια αποδείχτηκα πολύ μικρός για να αναδείξει τις σπάνιες ομορφιές της περιοχής, αλλά και την πληθώρα των παραδοσιακών οικισμών της...

Ο γνωστός δημοσιογράφος επικεντρώθηκε πρωτίστως στο να προβάλλει νέους ανθρώπους που ενάντια στην κρίση, άφησαν τις μεγαλουπόλεις, επέστρεψαν στις ρίζες τους και αποφάσισαν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Δεκάδες ιστορίες νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Γορτυνία, όπως ο Άκης Σαρακινιώτης και η σύζυγός του, που άνοιξαν το παραδοσιακό καφενείο «Η Γερουσία» στη Στεμνίτσα, ο Χρ.Σιμόπουλος, που ασχολείται με τη ξυλογλυπτική, ο μηχανολόγος Βασ. Μπαρμπίνης που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, η Μαρία Βασιλοπούλου, που βρέθηκε από την Αμερική στη Δημητσάνα και άνοιξε την πιτσαρία «Με μεράκι», η Κυριακή


Μανωλέα ιχθυέμπορος στη Δημητσάνα, η Λία Φρέτζου αργυροχρυσοχόος στη Δημητσάνα, η Δήμητρα Πετροπούλου Ιδιοκτήτρια Παντοπωλείου στη Δημητσάνα, ο Χαρ. Μπαξεβάνος ζαχαροπλάστης, η Ελένη Κουσκουρέλου Παιδαγωγός στην Καρύταινα, ο Κώστας Καρπούζος με Τσιπουράδικο στη Βυτίνα, οι επιχειρηματίας Παναγιωτης Παναγόπουλος και Σταύρος Παπαϊωάννου στη Βυτίνα η μορ. βιολόγος Φωτεινή Σπυρακοπούλου που είναι εκτροφέας ζώων σε φάρμα, η Φωτεινή και ο Μανώλης Αργυρόπουλος που δραστηριοποιούνται ξενοδοχειακά, αλλά και αυτοί που ασχολούνται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, όπως η Γιούλη Κρατημένου στη Βυτίνα, η Κανέλα Μουρούτσου στα Λαγκάδια

Παράλληλα όμως επισημάνθηκαν τα βασικότερα προβλήματα της Γορτυνίας, όπως η μεγάλη έκταση του Δήμου και ο χαρακτηρισμός του σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» ως ...πεδινός με συνέπεια τα περιορισμένα κονδύλια, οι ελλείψεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας, το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τα χιόνια, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές.

Μεταξύ άλλων μίλησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιαν. Γιαννόπουλος, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Δημητσάνας Χρήστος Ραδαίος, Βυτίνας Θόδωρος Λιαρόπουλος, Στεμνίτσας Θωμάς Σαρακινιώτης, Μαγουλιάνων Κανελλόπουλος, πολλοί κάτοικοι των χωριών αλλά και καταστηματάρχες.

Στο οδοιπορικό επίσης προβλήθηκε:

• Ο Λούσιος ποταμός: Ο ποταμός είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού.

• Ο «ερημίτη» ξυλογλύπτης: Ένας πρώην υπάλληλος λογιστικού γραφείου στην Αθήνα, με πτυχίο οικονομικών σπουδών, τα άφησε όλα πίσω του και μένει πλέον μόνιμα έξω από ένα μικρό χωριό, την Ελάτη. Κάθε μέρα, συλλέγει κλαδιά που φαίνονται άχρηστα με την πρώτη ματιά και τα μετατρέπει σε έργα τέχνης.

•Το καφενείο χωρίς καφετζή στο χωριό Λάστα: Ένα κοινοτικό καφενείο που έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε όλο τον κόσμο. Οι πελάτες του φτιάχνουν μόνοι τους τον καφέ τους και αφήνουν τον οβολό τους καθώς δεν υπάρχει κανένας για να τους εξυπηρετήσει. Επίσης, στο χωριό Λάστα, μένουν δύο οικογένειες ηλικιωμένων χωρίς τηλέφωνο που τον χειμώνα αδυνατούν να επικοινωνήσουν ακόμη και μεταξύ τους. Μοναδικός τους σύνδεσμος ο κινητός φούρνος της Αγγελικής που τους τροφοδοτεί με ψωμί μια φορά την εβδομάδα.

•Το οινοπαντοπωλείο του Bob Marley στο Ελληνικό και το καφέ «Αντίκα» της Δημητσάνας.

• Η «γκρινιάρα» της Στεμνίτσας: Το σημείο που γυρίστηκε η σκηνή με τους καλόγερους στην ταινία του 1981 «Μάθε παιδί μου γράμματα» και τη δημόσια σχολή αργυροχρυσοχοΐας.

Δείτε όλο το video της εκπομπής στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.alphatv.gr/shows/informative/60-ellada/webtv/60-ellada-arkadia

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Αλφειός και Αρεθούσα


Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Αλφειός ήταν κυνηγός που αγάπησε την Αρεθούσα αλλά εκείνη δεν τον ήθελε και για να τον αποφύγει πήγε στην Ορτυγία, νησί κοντά στις Συρακούσες. Ο Αλφειός από τον μεγάλο έρωτά του μεταμορφώθηκε σε ποταμό και μέσω των νερών της θάλασσας έφτασε στην Ορτυγία, κοντά στην αγαπημένη του.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αρέθουσα ήταν μία από τις νύμφες των δασών. Ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας. Δεν ανταποκρίθηκε στην αγάπη του θεού Αλφειού και, όταν αυτός την καταδίωξε, κατέφυγε στη Σικελία, όπου η Άρτεμη τη μεταμόρφωσε σε πηγή. Ο Αλφειός απογοητευμένος έγινε ποτάμι και ενώθηκε με τα νερά της.
Η πηγή Αρέθουσα υπάρχει στο νησάκι Ορτυγία κοντά στις Συρακούσες και οι Συρακούσιοι πίστευαν ότι τα νερά της χύνονται υπογείως στον ποταμό Αλφειό της Πελοποννήσου.
DP248115---------------
ο Αλφειός ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύας και πατέρας του Ορσίλοχου και παππούς του βασιλιά των Φαρών της Μεσσηνίας, Διοκλέα. Ήταν απόγονος του Ήλιου ο οποίος αφού σκότωσε τον αδελφό του Κέρκαφο σε κάποιο αγώνα, διώχτηκε από τις Ερινύες και αυτοκτόνησε στον ποταμό Νύκτιμο. Από τότε άλλαξε ονομασία και λέγεται Αλφειός.
villenave01177-------------
Αυτήν αγάπησε ο ποτάμιος θεός Αλφειός, τον οποίο, για να αποφύγει η Αρέθουσα, διαπέρασε τη μεταξύ Πελοποννήσου και Σικελίας θάλασσα φθάνοντας στην παρά τις Συρακούσες νήσο Ορτυγία. Τότε μεταμορφώθηκε από την Άρτεμη σε "πηγή" πλούσια σε γάργαρο νερό. Εν τω μεταξύ, ο Αλφειός μεταμορφώθηκε σε ισχυρό υποθαλάσσιο ποταμό (θαλάσσιο ρεύμα), την ορμητικότητα του οποίου δεν μπόρεσε να εμποδίσει ούτε ο Αδρίας (Αδριατικό πέλαγος), ώστε να ενώσει τα ύδατά του με εκείνα της πηγής της Αρέθουσας.
Ο μύθος αποτελεί αρχαιοελληνική συνειρμική ιδεατή ανθρωπόμορφη παράδοση της «ένωσης» των γλυκέων υδάτων ποταμών και πηγών που ρέουν στη θάλασσα
Αντικλείδι , http://antikleidi.com
Συναφές: