____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Στη Δημητσάνα επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Κολλεγίου ΚαρδιολογίαςEπιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας με θέμα: «Αντιμετώπιση δύσκολων κλινικών περιπτώσεων» θα πραγματοποιηθεί 14 – 16 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.

Η επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κολεγίου Καρδιολογίας για το έτος 2014, σε συνεργασία με τις νεοσύστατες Επιστημονικές Ενώσεις του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας. Το πρόγραμμα είναι καινοτόμο και περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση περιστατικών, εκτενή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες και ψηφοφορία σε σημαντικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια παρουσίασης περιστατικών, θα υπάρχει επίσης και μία βραχεία διάλεξη που θα παρουσιάζει τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα που αναφέρονται τα περιστατικά, τα οποία αναλύθηκαν.
Η σύσταση των Επιστημονικών Ενώσεων και η διαδραστική παρουσίαση περιστατικών σκοπό έχουν τη δημιουργία επιστημονικών προγραμμάτων που θα μεταδίδουν τη γνώση με μέσα σύγχρονα, πιο άμεσα και ουσιαστικά. Η συνάντηση στη Δημητσάνα αποτελεί την 1η Περιφερειακή Εκδήλωση του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Μάλιστα ο Ιωάννης Λεκάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο κάλεσμά του σημειώνει "σας προσκαλώ στη γραφική και ιστορική Δημητσάνα, την «μπαρουταποθήκη» του Ελληνικού Αγώνα του 1821, πατρίδα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’. Σας περιμένουμε όλους να χαρούμε μία δημιουργική επιστημονική διημερίδα, μέσα σε ένα πανέμορφο χειμωνιάτικο ορεινό τοπίο".
Να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημητσάνα επιλέγεται για την πραγματοποίηση επιστημονικών ιατρικών συνεδρίων. Επίσης να τονίσουμε πως το Συνεδριακό της κέντρο αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα Συνεδριακά κέντρα της χώρας._____________________

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ «ΟΡΦΕΑ» ΤΡΙΠΟΛΗΣ


ΧΟΡΩΔΙΑ «ΟΡΦΕΑΣ» ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΦΩΤΑΚΟΥ 10 - Τ.Θ. 64
- 221 00 ΤΡΙΠΟΛΗ & 2710224622
www.orfeastripolis.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:00 η Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης στα εντευκτήριά της (Φωτάκου 10, Τρίπολη), θα πραγματοποιήσει την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση με τα παρακάτω θέματα:
  1. Διοικητικός Απολογισμός έτους 2013
  2. Οικονομικός Απολογισμός έτους 2013 – Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
  3. Προϋπολογισμός έτους 2014
  4. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής
Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2014 στον ίδιο τόπο και χρόνο με όσα μέλη είναι παρόντα χωρίς άλλη ειδοποίηση.Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Ρεσιτάλ πιάνου το βράδυ στο ΜαλλιαροπούλειοΤο Παράρτημα Τρίπολης του Ελληνικού Ωδείου Τρίπολης διοργανώνει Ρεσιτάλ Πιάνου το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, 
στις 8.00 το βράδυ στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.
Στο πιάνο θα είναι η Πόπη Ηλιάκη και ο Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Εσύ τι επιλέγεις για τα σκουπίδια σου;

του Άκη  Χουζούρη

Να ξέρετε ότι το πρόβλημα με τους Γερμανούς στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο δεν ήταν ο κακός Χίτλερ. Ήταν τα εκατομμύρια των Γερμανών που επέλεξαν να μην είναι καλοί. Άφησαν τον κακό και συμβιβάστηκαν χωρίς να αντιδράσουν. Αυτό το ακραίο παράδειγμα φυσικά και δεν έχει σημερινές αντιστοιχίες. Είναι όμως ένα χαρακτηριστικό των λαών και του πληθυσμού. Να μην ενεργούν όταν πρέπει, να παραμένουν απαθείς και τελικά όταν έρχεται η καταστροφή να ψάχνουμε τον κακό.
Τα σκουπίδια που παράγουμε καθημερινά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα οργανικά και τα ανόργανα. Στα οργανικά σχεδόν το 100% ανακυκλώνεται πλήρως αν η κάθε οικογένεια τα μαζεύει σωστά, δηλαδή όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας πριν 40 και 50 χρόνια. Ξεχωριστά από χαρτοπετσέτες ή άλλα υλικά (πλαστικά, γυάλινα κλπ). Κάθε πολυκατοικία έχει το δικό της κάδο οργανικών υλικών. Αν η πολυκατοικία είναι μεγάλη μπορεί να έχει ανά διαμέρισμα ή όροφο. Κάθε οικογένεια μπορεί να εκμεταλλευτεί αν θέλει το κομπόστ από τα οργανικά της υλικά ή θα τα βάζει στον κοινόχρηστο της πολυκατοικίας.
Τα ανόργανα υλικά είναι το γυαλί, το αλουμίνιο, το πλαστικό, το χαρτί και φυσικά το μαγειρεμένο λάδι. Κάθε οικογένεια ή πολυκατοικία θα έχει ξεχωριστά 4 κάδους. Ανάλογα αν η κάθε οικογένεια θα εκμεταλλεύεται ή όχι τα υλικά της. Ο Δήμος κάθε Δευτέρα θα περνάει συγκεκριμένη ώρα για το γυαλί, θα ζυγίζει το υλικό και θα αφαιρείται από τα δημοτικά τέλη. Την Τρίτη θα περνάει για το πλαστικό, την Τετάρτη για το χαρτί, την Πέμπτη για το Αλουμίνιο και την Παρασκευή για το μαγειρεμένο λάδι. Σε πολλές κοινωνίες δραστηριοποιούνται εταιρίες (ΚΔΑΥ, συμμετοχικές και κοινωνικές επιχειρήσεις) που θα προσπαθούν να πείσουν την οικογένεια ή την πολυκατοικία να αγοράσει τα υλικά η ίδια σε καλύτερες τιμές.
Ο Δήμος ή η εταιρία που θα αγοράζει τα σκουπίδια θα τα πουλάει σε εταιρίες ανακύκλωσης πιστοποιημένες από το Κράτος, που θα δημιουργούν υλικά από τα σκουπίδια που είναι για χρήση. Στο κομπόστ οι Δήμοι ή οι εταιρίες θα έχουν αγοράσει χέρσα χωράφια που θα βάζουν στο έδαφος τα οργανικά και το πολύ σε 1,5 μήνα θα δημιουργείται υψηλής ποιότητας χώμα. Με τη σειρά τους θα μεταπωλούν το χώμα και θα αναπτύσσεται η οικονομία. 
Η παραπάνω διαδικασία θα έχει τα εξής αποτελέσματα. Πολλές νέες θέσεις εργασίες σε Δήμους ή εταιρίες έντασης εργασίας. Όσο περισσότερο θα εργάζονται τόσο περισσότερο θα βγάζουν χρήματα. Επίσης θα αναπτυχθεί τεχνογνωσία διαχείρισης υλικών και ανακυκλώσιμης ύλης με την οποία η νέα γενιά με τη χρήση τεχνολογίας θα δημιουργήσει τη νέα οικονομία. Παράλληλα θα φύγουν όλοι οι κάδοι από την πόλη, κάθε πόλη της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου και θα προστατευτεί το περιβάλλον. Το κυριότερο; Οι πολίτες θα μειώσουν ή κερδίσουν από τη διαχείριση των σκουπιδιών τους.
Σας φέρνω ένα απλό παράδειγμα. Αν αύριο το πρωί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αποφασίσει σε όλη την Πελοπόννησο το μπουκαλάκι του νερού που κάνει 50 λεπτά αν επιστρέφεται στο μαγαζάτορα θα παίρνει πίσω τα 10 λεπτά, τότε δεν θα υπάρχει άδειο πλαστικό μπουκαλάκι στο δρόμο. Θυμάστε οι μεγαλύτεροι με τα άδεια μπουκάλια της μπύρας που τα επιστρέφαμε στους μπακάληδες και αφαιρούσαν την αξία των μπουκαλιών από τις νέες μπύρες που έπαιρνες; Τέτοιες ιδέες αν διαχυθούν σωστά και οργανωμένα, τότε η τελική επιβάρυνση στο περιβάλλον θα είναι μηδαμινή.
Αν πούμε λοιπόν σαν κοινωνία της Πελοποννήσου ότι από 1/1/2015 θα ξεκινήσουμε οργανωμένα σε όλους τους δήμους της περιφέρειάς μας τα παραπάνω σχέδια διαχείρισης σκουπιδιών και υποστηριχθεί τεχνικά και οικονομικά από την Περιφέρεια ως τελικός ελεγκτής και υποστηρικτής, τότε μέσα σε ένα χρόνο θα παγιωθεί το σύστημα που προτείνουμε.
Αρκεί να το αποφασίσεις στις 18 Μαΐου στις περιφερειακές εκλογές. Θέλεις το σχέδιο Τατούλη που εκμεταλλεύεται τα σκουπίδια σου για 28 χρόνια, να τα πληρώνεις ένας θεός ξέρει πόσο και τα μισά περίπου από τους 200.000 τόνους το χρόνο που θα καταστρέψουν όπου πάνε τελικά τα 3 εργοστάσια για την Περιφέρεια; Ή θέλεις να δώσεις στο παιδί σου μία προοπτική καλύτερου περιβάλλοντος, οικολογικής κουλτούρας και υπεύθυνου πολίτη;
Απευθύνομαι και στους νυν δημάρχους και στους υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές στις 18 Μαΐου. Ποια είναι τελικά η πρότασή σας στη διαβούλευση της περιφέρειας έως τις 21 Ιανουαρίου; Ναι, όχι ή δεν ξέρω δεν απαντώ;


  Άκης Χουζούρης 

Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Θλιβερή εξαίρεση ο κ. Σκατζός5-1-2014


Την ώρα που όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Αρκαδίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, δεκάδες εργατικά σωματεία καταδικάζουν τη δίωξη του σ. Νίκου Γόντικα στελέχους του ΚΚΕ, ο δήμαρχος κ. Σκατζός προκλητικά δηλώνει ότι «δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα».
Πρόκειται για δίωξη στο πρόσωπο του σ. Γόντικα του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, του ταξικού κινήματος, μετά από μήνυση του κ. Μάνου, του πολιτικού κόμματος Δράση, γιατί «προΐστατο» όπως λέει το κατηγορητήριο, σε κινητοποίηση ενάντια σε απόλυση του επιστάτη-φύλακα του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Τρίπολης, στις 4 Μάη του 2010 έξω από το σχολείο, ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που είχαν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Την ώρα που:
·      Ανάλογες μηνύσεις του κ. Μάνου, ανά την Ελλάδα, ενάντια στο ΠΑΜΕ έχουν τεθεί στο αρχείο
·      Ο εργαζόμενος επιστάτης-φύλακας δικαιώθηκε στα δικαστήρια που προσέφυγε
·      Οι μόνοι μάρτυρες (τότε γυμνασιάρχης, λυκειάρχης, πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων) καταθέτουν ένορκα ότι, καμιά λεκτική ή σωματική βία δεν ασκήθηκε ενάντια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Έρχεται ο κ. δήμαρχος και προκλητικά δηλώνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νεολαίοι που κινητοποιούνται μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, προέβησαν σε έκτροπα!!!
Προτείνουμε στο κ. Δήμαρχο να αναλάβει «Βασιλικός ή Στρατιωτικός Επίτροπος» σε δίκες εκατοντάδων αγροτών στην Πελοπόννησο (μεταξύ αυτών και κατοίκων της Βόρειας Κυνουρίας) που διώκονται αυτή την περίοδο γιατί έκαναν και κάνουν το αυτονόητο, πάλευαν και παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργούν τα χωράφια τους.
Φαίνεται ότι ενοχλεί η δράση και η παρέμβαση του ΚΚΕ, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο που αποκαλύπτει και αντιπαλεύει το αντιλαϊκό έργο στο Δήμο. Έχουν διαλύσει τις υπηρεσίες στο Δήμο, αναθέτουν τα πάντα σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους, σε μικρούς και μεγαλύτερους προμηθευτές και μελετητές. Υλοποιούν μια φορομπηχτική πολιτική, και παράλληλα συρρικνώνει υπηρεσίες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κλείνουν σχολεία και υπηρεσίες. Τα μόνα που ανθούν είναι τα κέρατα των ανεμογενητριάδων στον Πάρνωνα και τα έργα υποδομών στον τουρισμό των υψηλών βαλαντίων όπου διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Φαίνεται ότι ο κ. δήμαρχος δεν μπορεί να συγχωρέσει το ΚΚΕ που αποκάλυψε ότι:
·      Επί τρείς μήνες δούλευε η εταιρία στο λιμάνι χωρίς άδεια
·      Δεν είχαν και δεν έχουν τις σχετικές εγκρίσεις από την Κτηματική υπηρεσία
·      Μπάζωναν το λιμάνι με μπάζα ακόμα και από πρόχειρο σκουπιδότοπο
·      Δήμος και Περιφέρεια έδωσαν στον ανάδοχο δωράκι ενός εκατομμυρίου ευρώ, αφού τον απάλλαξαν να κατασκευάσει το έργο με πιστοποιημένα υλικά από λατομείο, όπως προβλέπει η Μελέτη Περιβαλ-λοντολογικών Επιπτώσεων
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.
Να εγκαταλείψουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους εκπροσώπους τους τύπου Σκατζού σε Δήμους και Περιφέρεια.
Να συστρατευθούν με το ΚΚΕ στην καθημερινή πάλη για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, να διαμορφωθούν οι όροι για βαθύτερες αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία


Κομματική Οργάνωση Βόρειας Κυνουρίας του ΚΚΕ