____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟ ΜΑΪΟ: ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Ή ΤΑΤΟΥΛΗΣ;

Του Άκη Χουζούρη 

Στις 25 Μαΐου 2014, σε λιγότερο δηλαδή από 90 μέρες, διακυβεύεται στην περιοχή μας, η βιωσιμότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν υπερβάλλω. Ο πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε για υποψήφιο περιφερειάρχη τον κ. Τατούλη. Στην περιοχή του στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, κατέβασαν κατ’ αυτούς την καλύτερη επιλογή. Ξέρετε τι θα γίνει στις 25 του Μάη αν η κόντρα Βουδούρη – Τατούλη, η μάχη μεταξύ της Αριστερής, της Ριζοσπαστικής και της Προοδευτικής παράταξης και της παράταξης της Δεξιάς, βγάλει νικητή, όχι τον εκλεκτό του Σαμαρά; Τότε συμβολικά η κυβέρνηση έχει τελειώσει. Αυτό λοιπόν είναι το στοίχημα των εκλογών του Μαΐου. 
Να σταλεί μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει τελειώσει με τις επιλογές πολιτικής που κάνει, ειδικά στις αυτοδιοικητικές επιλογές, όπως αυτή του κ. Τατούλη.  
Η Αγωνιστική Συνεργασία, οι συνεργαζόμενες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσουν ένα κίνημα αυτοδιοίκησης, που θα σαρώσει την υποψηφιότητα Τατούλη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο της Πελοποννήσου. Θα δώσει μία άλλη περιφερειακή προσέγγιση. Ο «Καλλικράτης» δίνει κάποιες εξουσίες στον Περιφερειάρχη. Εξαντλούνται μόνο στο ΕΣΠΑ; Μόνο στα τεχνικά έργα; Μόνο σε ανούσιες συζητήσεις και γνωμοδοτήσεις προς τα Υπουργεία; Σήμερα στην εποχή της ανθρωπιστικής Κρίσης τι θα μπορούσε να κάνει ένας Περιφερειάρχης; Σίγουρα όχι αυτά που είδαμε τα προηγούμενα 3,5 χρόνια.
            Ο Περιφερειάρχης δεν πρέπει να εξαντλεί τις ενέργειές του σε «παρακάλια» και διαβουλεύσεις με Υπουργούς, Βουλευτές και μεγάλους Ιδιώτες κεφαλαιούχους, να φέρουν δουλειές και μεγάλες μπίσνες. Ο Περιφερειάρχης είναι υπεύθυνος για τη γενική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση της περιφέρειάς του. Σε στενή συνεργασία με τους Δημάρχους προσπαθεί να λύσει προβλήματα και θέματα, πάντα προς την κατεύθυνση των αναγκών των πολιτών της περιφέρειας. Ο κ. Τατούλης είναι ο μόνος Περιφερειάρχης που προωθεί τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.). Σ’ αυτές τις περιοχές οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας θα προσομοιάζουν μ’ αυτές χωρών του Τρίτου κόσμου. 
            Μνημονιακός Περιφερειάρχης δεν χωράει στην Πελοπόννησο. Νεοφιλελεύθερος Περιφερειάρχης επίσης δεν αντέχεται για τα επόμενα 5 χρόνια. Τα διλήμματα έχουν ήδη μπει και πρέπει να απαντηθούν. Αποκομιδή σκουπιδιών με τις διαδικασίες «Τατούλη» ή δημιουργία νέου συστήματος συλλογής, ανακύκλωσης, μεταφοράς και εκμετάλλευσης των απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών; Άλλες είναι οι πολιτικές που θα βγάλουν την Ελλάδα από την Κρίση. Ο Περιφερειάρχης πρέπει να πιέζει σε αλλαγή πολιτικής για τη χώρας μας. Όχι να είναι υπέρμαχος ζωνών ευέλικτων μορφών απασχόλησης ή κοινωνικών πειραμάτων και «επενδύσεων» που γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες. Ο περιφερειάρχης πρέπει να εμπνέει, να είναι ηθικός και αποτελεσματικός.
Εκτός από τις Ε.Ο.Ζ. και τα σκουπίδια ένα άλλο μεγάλο στοίχημα ή δίλημμα είναι οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη στα έργα υποδομών. Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει σχέδιο. Ενώ θα ‘πρεπε τα χρήματα και οι ενέργειες του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάνε σε δομές κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε άμεσες αναπτυξιακές δράσεις (Κάμπος Κανδήλας, σύνδεση σιδηροδρόμου Πελοποννήσου με προαστιακό Αθηνών, σύνδεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών στον πρωτογενή τομέα κλπ), τα χρήματα πήγαν σε εμπορικές εκθέσεις, σε διαφημίσεις και έργα οδοποιίας, που ακόμα περιμένουμε να δοθούν ολοκληρωμένα στον πολίτη. Για άλλη μία φορά οι πολίτες ένοιωσαν την απόσταση μεταξύ της Διοίκησης και των διοικούμενων, της εξουσίας και των πολιτών. Καμία ενέργεια για να ενισχυθεί η ταυτότητα των κατακερματισμένων πολιτών της Κρίσης. Ο Περιφερειάρχης της Κρίσης δεν ήταν δίπλα στους πολίτες του. Δεν βοήθησε. Και να είστε σίγουροι. Οι Περιφερειάρχες βοήθησαν πολιτικά και κοινωνικά τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Έχουν ευθύνες της συνολικής διακυβέρνησης, από το 2010 έως σήμερα. Ειδικά οι υπέρ των μνημονιακών πολιτικών, όπως ο κ. Τατούλης.
Γι’ αυτό ας τελειώνουμε με τις πολιτικές της Κρίσης και ας αρχίσουμε με τις πολιτικές της Αλληλεγγύης. Η συμμαχία της Κοινωνίας Πρώτα του Οδυσσέα Βουδούρη και της περιφερειακής παράταξης της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, θα κερδίσουν στις εκλογές και θα θέσουν τέρμα σε μία διακυβέρνηση που η Ιστορία θα την καταγράψει ως την πιο αντιλαϊκή και την πιο αναποτελεσματική. Ο κόσμος της Πελοποννήσου, δεν αντέχει άλλο. Οι θυσίες του πάνε χαμένες. Ούτε το Χρέος της Χώρας μειώνεται, ούτε η καθημερινότητα ή το κοινωνικό κράτος βελτιώνεται. Η πολιτική της Κυβέρνησης και των υποστηρικτών της τελειώνουν στις 25 Μάη.  


Άκης Χουζούρης 

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Κυκλοφόρησε, το βιβλίο του Χρήστου Δημητρόπουλου, με τον τίτλο "Η ΒΑΧΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ"


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ....Γράφει ο Γιάννης Αντωνόπουλος


"H BAΧΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ"
Του Χρήστου ΔημητρόπουλουΈνα πολυσυλεκτικό,πολυσέλιδο - ογκώδες, βιβλίο, κυκλοφόρησε, πρόσφατα του φίλου Χρήστου Δημητρόπουλου, με τον τίτλο, "Η ΒΑΧΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ". Ο Συγγραφέας, ξεκινώντας από τα βιώματά του, στον Τόπο που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην άγονη και κακοτράχαλη Γορτυνία, βάλθηκε να κρατήσει ζωντανή την ιστορία της Πατρίδας του. Γιατί, κάθε σπιθαμή της,είναι γνώριμη από τα γεννοφάσκια του. Και, όλων εμάς που γεννηθήκαμε σε τούτα τα "κατσάβραχα" της ηρωικής -ορεινής Γορτυνίας, που τροφοδότησε και τροφοδοτεί την Ελλάδα, με σπουδαίους- άξιους ανθρώπους, σ' όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Σφιχτοδεμένοι, με 'κείνους τους τόπους, ξυπόλητοι πολλές φορές, σε κάθε καταράχι, σε κάθε βράχο και δρομάκι, υπάρχουν τα σημάδια από την περπατησιά μας. Έτσι, λοιπόν, κι ο συγγραφέας τούτου του βιβλίου,με τα γραφτά του,θέλησε να κρατήσει τα ιστορικά στοιχεία της Πατρίδας του για να μείνουν στις γενιές που 'ρχονται και θα 'ρθουν, από όπου θα αντλούνε στοιχεία από το χτες. Με γλαφυρό-λογοτεχνικό τρόπο, τα γραφόμενά του. Καταπιάνεται,αρχικά,με την Πελασγική-Αρκαδική χώρα,για την οποία καυχιέται. Αυτή, άλλωστε, διαλέξανε οι θεοί να γεννηθούν κι εκεί λάβανε χώρα τα περισσότερα μυθολογικά και ιστορικά γεγονότα. Και οι Αρκάδες, διακρίνονται για τη σοφία τους (βλέπε Διοτίμα που δίδαξε το Σωκράτη) τη γενναιότητα, τη δικαιοσύνη, τον ειρηνικό τρόπο ζωής.

Ξεχωριστή θέση κατέχει η Γορτυνία,για την οποία, ο συγγραφέας, αναφέρεται με λόγια,δίκαια, επαινετικά.Κακοτράχαλη,άγονη,με ανθρώπους προοδευμένους, με μυαλά ¨ξουράφια¨. Γεννημένος ο συγγραφέας σ΄αυτή, καμαρώνει όπως και καθένας μας που είχαμε την τύχη να κρατάμε από κείνα τα μέρη. Δικαιολογημένη η αναφορά του στη Γορτυνία σε αρκετές σελίδες,γιατί την υπηρέτη- σε και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Πρόεδρος της "Παγγορτυνιακής" επί σειρά ετών και από τη θέση αυτή η παρουσία του,υπήρξε δημιουργική και παραγωγική. Συνέβαλε αποτελεσματικά στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων της, με παρέμβαση του στους διάφορους κρατικούς φορείς. Άφησε μνήμη αγαθή στους συνεργάτες του και στον ευρύτερο χώρο της Γορτυνίας,της Αρκαδίας. Στο χώρο της Βάχλιας, στάθηκε με ιδιαίτερη προσοχή,και με το δίκιο του, και παρουσίασε ανάγλυφη την εικόνα της. Αναφέρθηκε στους ανθρώπους της, τους απλούς, ντόπιους και ξενιτεμένους, αλλά και 'κείνους που διαπρέψανε και διαπρέπουν, στον κοινωνικό περίγυρο του χωριού και της Πατρίδας, γενικότερα.Γιατί,όπως διαβάζω,διέθετε και διαθέτει σπουδαίους ανθρώπους, στην πολιτική,στην επιστήμη, στην τέχνη, στο εμπόριο κ.λ.π. Στις εκκλησιές και τους παπάδες αναφέρεται,στα σχολεία και στους δασκάλους στέκεται. Παρέχει, πλούσια ιστορικά γεγονότα από το εικοσιένα. Μιλάει για το Γέρο του Μοριά. Και πως ήτανε δυνατό,να μην κάνει "μνεία", σ' αυτή τη σεβάσμια Μορφή, το Γίγαντα του '21! Δεν παρέλειψε και τους Βαχλιαίους, που πολέμησαν και πέσανε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον πόλεμο του ΄40. Μα και στην Εθνική Αντίσταση, αφιερώνει αρκετά 
Τα γεγονότα του Εμφύλιου σπαραγμού μας, που λάβανε χώρα στη Βάχλια, καταγράφει και παρουσιάζει,που στοίχισε ακριβά στην "Ερημη Πατρίδα" και που πρέπει να ευχόμαστε,να μην ξανασυμβούν παρόμοια στην Πατρίδα μας. Είναι βιβλίο πολυσυλεκτικό.
Βρίσκεις μέσα πλούσιο υλικό. Είναι πηγή πληροφοριών για το σήμερα και το αύριο και θέλω να 'πω ένα μπράβο στο συγγραφέα, που μόχθησε για να φτάσει στη δημοσιότητα το βιβλίο του. Στο συγγραφέα, που είναι απόγονος, εκείνου του παππού, που έβαζε "στραβά την τραγιάσκα του" για να δώσει το σύνθημα στη νοικοκυρά του!! Το βιβλίο, δεν πρέπει να λείπει από κανένα Βαχλέϊκο σπίτι. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δάσκαλος, Συγγραφέας 
Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2014


* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" Μάρτιος 2014 αρ. φύλλου 253

**από το:
http://lousios-news.blogspot.gr/2014/02/blog-post_24.html

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

«Επικίνδυνες για το λαό οι ελλείψεις γιατρών σε Παναρκαδικό Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας»


Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Αρκαδίας, ο Δημήτρης Νικολάου περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στο νομό μας.
Ειδικότερα, είπε:
Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι τέτοιες που δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες στις πιο βασικές ειδικότητες (παθολόγοι, καρδιολόγοι, αιματολόγοι, παιδίατροι, κλπ). Υπάρχουν ένας με δύο γιατροί ανά ειδικότητα για να καλύψουν τους ασθενείς όλου του νομού. Οι ελλείψεις μέχρι και στα απαραίτητα αναλώσιμα είναι τεράστιες. Οι παροχές στους ασθένειες γίνονται με μεγάλη προσπάθεια από τους εργαζόμενους. Και την ίδια στιγμή φυτρώνουν ιδιωτικές πολυκλινικές, κέντρα αποκατάστασης κτλ.


Προχώρησαν ήδη στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία στο όνομα του δήθεν κόστους και της αποσυλοποίησης. Είναι στο τελευταίο στάδιο το κλείσιμο του ψυχιατρείου.


Τα Κέντρα Υγείας του νομού (Μεγαλόπολης, Δημητσάνας, Τροπαίων, Άστρους, Λεωνιδίου) βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση, με ελλείψεις σε γιατρούς, οδηγούς ασθενοφόρων και ασθενοφόρα, εργαστήρια, εμβόλια και αναλώσιμα. Τα δημόσια ιατρεία στα χωριά είναι διαλυμένα.

Η κατάσταση με την υγεία στους χώρους εργασίας είναι δραματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης. Χώρος με χιλιάδες εργαζόμενους, όπου κινδυνεύουν από εργατικά ατυχήματα (πάνω από 100 έγιναν μόνο το 2013) και επαγγελματικές ή άλλες ασθένειες που εμφανίζονται στην περιοχή λόγο της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Από την μία υπάρχει παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, γιατρών, αναγκαίας υποδομής κτλ εντός του εργοστασίου γιατί αποτελούν κόστος και από την άλλη ένα ΚΥ Μεγαλόπολης που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές λειτουργίες.

____________________________
* από το: "Καλημέρα Αρκαδία" 
Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2014

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο αγροτών στα διόδια Νεστάνης

  Κοινωνία  

Στις 12:00 πραγματοποιείται Παμπελοποννησιακό αγροτικό συλλαλητήριο στα διόδια της Νεστάνης στην Τρίπολη, στην εθνική οδό Αθήνας - Καλαμάτας.

agrotes.jpg


Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι αγρότες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, σήμερα Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνει η Πελοπόννησος.

Στις 12:00 πραγματοποιείται παμπελοποννησιακό αγροτικό συλλαλητήριο στα διόδια της Νεστάνης στην Τρίπολη, στην εθνική οδό Αθήνας - Καλαμάτας. Παράλληλα, εξακολουθούν να ενισχύονται τα μπλόκα σε διάφορα σημεία.
Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισαν χθες, μετά από ένα μήνα κινητοποίησης, να αποχωρήσουν και έδωσαν νέο ραντεβού στον εορτασμό του Κιλελέρ στις 9 Μαρτίου, με συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.
Οι αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και περίπου 20 ημέρες, λένε “όχι” στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, “φρένο” στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών έχει στις 13:00, στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

- από το: http://left.gr/news/pampeloponnisiako-syllalitirio-agroton-sta-diodia-nestanis#sthash.TLCiP1n8.dpuf

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Ένα αυθεντικό Γορτυνιακό γλέντι στο Παρόρι!

ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, ο ετήσιος χορός των Γορτυνίων της Σπάρτης, στο κέντρο «ΣΤΕΛΑΚΟΣ» του Παρορείου.
Περίπου 200 Γορτύνιοι και φίλοι των Γορτυνίων γέμισαν την όμορφη αίθουσα του κέντρου, πιστοί στο ραντεβού- αντάμωμα για τη γνωριμία, τη σύσφιξη των πατριωτικών σχέσεων, τη χαρά και τη διασκέδαση!
Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γορτυνίων της Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος Ο Νέος» κ. Ανδρέας Καρασπήλιος, που ευχήθηκε «Καλή διασκέδαση»! Ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Μητράκος αναφέρθηκε, δι’ ολίγων, στην ιστορία και την προσφορά του Συνδέσμου. Στη συνέχεια απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς οι τέως πρόεδροι κ. κ. Στράτης Κιούσης και Ιωάννης Πετρόπουλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Σκούρος.


Ακολούθησε ένα γνήσιο, ζεστό γορτυνιακό γλέντι, με τη μουσική και τα τραγούδια της ορχήστρας του καταστήματος, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
Κατά τη διάρκεια της χοροεσπερίδας κληρώθηκαν πλήθος δώρων, για την οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου.
Ευχή όλων: «Και του χρόνου με υγεία»!

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Αυξημένα διόδια από την Τετάρτη στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου


Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ


Νέες επιβαρύνσεις περιμένουν από την ερχόμενη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου τους οδηγούς που κινούνται στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου. Οι οδηγοί θα πληρώνουν διόδια και στις δύο κατευθύνσεις των σταθμών της Ελευσίνας και του Ισθμού, ενώ θα λειτουργήσουν και πλευρικοί σταθμοί διοδίων.
Οι οδηγοί θα καταβάλλουν 2,10 ευρώ ανά κατεύθυνση στην Ελευσίνα και 1,80 ευρώ στον Ισθμό (από Αθήνα προς Κόρινθο και αντίστροφα).
Το κόστος πλέον ανεβαίνει στα 4,20 ευρώ στην Ελευσίνα (από 3,20) και στα 3,60 ευρώ στον Ισθμό (από 3,20).

_____________