____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στην Τρίπολη και ποιότητα ζωής στην πόλη

Το ποδήλατο και η Τρίπολη

Η ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου σε μια πόλη όπως η Τρίπολη, έχει λογική και ουσία, καθώς σχετίζεται, κυρίως, με τη βιωσιμότητα της ίδιας της πόλης. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία.

δείτε περισσότερα στο: http://www.arcadiapress.gr/

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Εκτός ρωσικού εμπάργκο ελληνικά λάδια και κρασιά

Πέμ, 2014-08-07 14:15


Υλοποιώντας τη χθεσινή εντολή του προέδρου Πούτιν η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα απόφαση επιβολής απαγορεύσεων σε προϊόντα διατροφής, που προέρχονται από ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά, Αυστραλία και Νορβηγία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών,κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων». Το εμπάργκο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης αφορά στην παραγωγή «από χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά και Νορβηγίας» και θα έχει ισχύ από σήμερα για έναν χρόνο.

Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων. Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έχει προσκαλέσει αύριο εκπροσώπους της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα σε «τεχνική συζήτηση» για μια σειρά προβλήματα, που αφορούν πρόσφατα φορτία με ροδάκινα και νεκταρίνια, όπου είχαν εντοπιστεί «παράσιτα καραντίνας». Έως και πριν από λίγο η συνάντηση αυτή δεν είχε ακυρωθεί.

Κομισιόν: «Επιφυλάσσεται» για αντίμετρα κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής απόφασης» των ρωσικών αρχών για την απαγόρευση για έναν χρόνο των εισαγωγών των περισσοτέρων προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έπειτα από μια πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκ. ευρώ) και το κρασί (595 εκ. ευρώ).

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία θα αξιολογηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Π. Μίχαλο.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί μέσω εκπροσώπων οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Incofruit Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Σημειώνεται ότι χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί ή ακόμη και πλήρης απαγόρευση για ένα έτος σε αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και πρώτες ύλες που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε άτομα ή επιχειρήσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες να καταρτίσουν τη λεπτομερή λίστα με τις χώρες, τα προϊόντα, καθώς και το είδος των περιορισμών που θα επιβληθούν.


Σύνδεσμοι:
ΚΑΛΑ ΝΕΑ