____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Κεντρική Πλατεία Λεβιδίου Αρκαδίας


ΑΓΡΙΔΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ


Καφέ στην Κεντρική Πλατεία Λεβιδίου Αρκαδίας

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Το Σανατόριο της ΜΑΝΑΣ σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου

    ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ    

Το Σανατόριο της ΜΑΝΑΣ βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου πολύ κοντά του χωριού Μαγούλιανα της Βυτίνας, αποτελεί μοναδικό δείγµα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής, µέσα σε µια ονειρική τοποθεσία, µε υψόμετρο περίπου 1.500 µ., που θυµίζει Ελβετικό τοπίο.
IMG_9136
 Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο κτίστηκε το 1937 από Λαγκαδινούς Μαστόρους με λεφτά που συγκέντρωσε η αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων με σκοπό τόσο την περίθαλψη των τραυματιών από πολέμους της περιόδου όσο και την φροντίδα αρρώστων και φυματικών φιλοδοξώντας να γίνει το μεγαλύτερο Σανατόριο των Βαλκανίων.
IMG_9135
Γι αυτό τον λόγο όπως φαίνεται και από παλιές γκραβούρες τα αρχικά σχέδια έδειχναν ένα κτίριο με δύο δίδυμες πτέρυγες αξονομετρικά τοποθετημένες εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου. Τελικά ολοκληρώθηκε η βορειοανατολική πτέρυγα με την κεντρική είσοδο. Το ατελές του κτιρίου μαρτυρά και η τυφλή δυτική του όψη με τις λίθινες αναμονές. (τις άφησαν προκειμένου να το συνεχίσουν).
IMG_9148
Το Σανατόριο είναι κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθ9ική πέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο 500 μ2, ισόγειο 660 μ2 και δύο ορόφους από 660 μ2-σύνολο περίπου 2500 μ2. Άλλα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι οι νεοκλασικές επιρροές (μπορντούρες, φουρούσια, αετώματα) στοιχεία που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.
DSC_0349
Επίσης σημαντικό κατασκευαστικό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η χρήση πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα που δίνει τη δυνατότητα για μεγάλα ανοίγματα στους εσωτερικούς χώρους και για τη δημιουργία μπαλκονιών – προβόλων. Κατά την αποτύπωση καταγράφηκαν επίσης : έλλειψη κουφωμάτων, πατωμάτων, πρόχειρη και μεταγενέστερη στέγη, διάβρωση των πλακών των προβόλων έλλειψη σοβάδων, σαθρά εσωτερικά χωρίσματα από τσιμεντότουβλο
DSC_0340
_____________

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ: Πεζοπορία την Πέμπτη 13 Αυγούστου με αφετηρία το κέντρο του Νεοχωρίου και προορισμό τους καταρράκτες της Ελαίας στον Ερύμανθο ποταμό

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ''Η ΕΙΡΗΝΗ''

                   Π α τ ρ ι ώ τ ε ς ,
Ο σύλλογος μας εν όψει των εκδηλώσεων του δεκαπενταύγουστου,διοργανώνει πεζοπορία την Πέμπτη 13 Αυγούστου και ώρα αναχώρησης 8 π.μ με αφετηρία το κέντρο του Νεοχωρίου και προορισμό τους καταρράκτες της Ελαίας στον Ερύμανθο ποταμό. Σας καλούμε να πάρετε μέρος προκειμένου να γνωρίσουμε τις ομορφιές του τόπου μας!!
ΝΕΟΧΩΡΙ 7/8/15
ΤΟ Δ.Σ.