____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Εύη Τατούλη: Συνεργάσιμοι, τσαμπατζήδες ή τιμωροί σε μία εποχή που η ανθρωπότητα αλλάζει;

  Oμιλία της Εύης Τατούλη στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας,
       Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου      


*Από την Εύη Τατούλη
Διάβαζα πρόσφατα ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο στην προσπάθεια μου να κατανοήσω πως διαμορφώνεται ο σημερινός κόσμος της επικοινωνίας και των δικτύων σε σχέση με την πολιτική και την οικονομία και βρέθηκα αντιμέτωπη με μια πραγματική αποκάλυψη. Το βιβλίο έχει τίτλο “Συνδεδεμένοι” και αφορά την εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πως αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας. Σε  ένα λοιπόν σημείο του βιβλίου οι συγγραφείς χωρίζουν τους πολίτες σε τρεις ομάδες: τους συνεργάσιμους, τους τσαμπατζήδες και τους τιμωρούς, όπου:
  •      οι συνεργάσιμοι συνδέονται με τους άλλους για να αυξήσουν τα συνολικά οφέλη,
  •      οι τσαμπατζήδες συνδέονται για να απομυζήσουν εκείνους που παράγουν και
  •      οι τιμωροί που συνδέονται για να διώξουν τους τζαμπατζήδες.
Η αποκάλυψη ωστόσο δεν αφορούσε τόσο τις τρεις ομάδες και τους ρόλους τους, όσο το γεγονός ότι συνειδητοποίησα πως οι συνεργάσιμοι, οι τζαμπατζήδες και οι τιμωροί, με αυτά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες, βρίσκονται τόσο μέσα στη Βουλή όσο και δίπλα μας, ανάμεσα σε φίλους, συναδέλφους και συγγενείς. Βρισκόμαστε λοιπόν απέναντι σε έναν βαθύ κοινωνικό και πολιτικό πλέγμα με αυτά τα δεδομένα και στην πατρίδα μας. Και καλούμαστε να εμπνεύσουμε τα μέλη του σε ανώτερα επίπεδα συνεργασίας και σύνδεσης που θα αποτελέσουν και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης για μεγέθυνση της οικονομίας.
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός μάλιστα, ως συνέχεια των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια αποτελείται από άντρες και γυναίκες που δεν είχαν καθόλου στο μυαλό τους ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή μοντέλου. Οχυρώθηκαν οι προηγούμενοι και παγιδεύτηκαν οι επόμενοι, πίσω από μία μνημονιακή πολιτική χωρίς να καταλαβαίνουν ότι κανένα ασφαλιστικό, κανένα συνταξιοδοτικό δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν μεγεθυνθεί η οικονομία και δεν αντιμετωπιστεί η ανεργία. Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα διαμορφώσει ένα αποτελεσματικότερο τρόπο διακυβέρνησης, και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δυνατό μόνο μέσα από την συμμετοχή συνεργάσιμων πολιτών, όχι των τσαμπατζήδων και προς θεού, όχι των τιμωρών.
Βασικό εργαλείο αλλαγής της νοοτροπίας και δημιουργίας συνεργάσιμων πολιτών ωστόσο είναι η Παιδεία. Αυτή που διαμορφώνει χαρακτήρες, σκέψεις, πολιτική και λαξεύει το μέλλον κάθε τόπου με τις επιλογές και τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι πολίτες. Χρειαζόμαστε ρηξικέλευθες αποφάσεις για να αλλάξει το αποτυχημένο αυτό σύστημα που βασίζεται σε ωράρια και συνδικαλιστικές αδράνειες. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ανταγωνιστικής προόδου και ανάπτυξης των ιδιαίτερων δεξιοτήτων των μαθητών. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που σε 20 χρόνια θα μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις, οφείλουμε να αλλάξουμε την ατζέντα της Παιδείας. Οφείλουμε να αλλάξουμε το σύστημα που παράγει πολίτες, μέλη ενός σαθρού συστήματος ανακύκλωσης των σφαλμάτων.
Πιστεύω ότι έφθασε η ώρα να υιοθετήσουμε την αποκλίνουσα σκέψη ως μέσο προόδου, με μια πολυδιάστατη αντίληψη για τη γνώση. Οι νέοι άνθρωποι βλέπετε δεν γεννιούνται με «έτος παραγωγής» όπως τα προϊόντα και άρα ούτε η γνώση τους οφείλει να είναι γραμμική, αλλά μάλλον βασισμένη πάνω στις δεξιότητες τους. Γιατί η αποκλίνουσα σκέψη είναι συνώνυμο, αλλά και μια απαραίτητη ιδιότητα της δημιουργικότητας. Είναι η ικανότητα να βλέπεις πολλές απαντήσεις σε μία ερώτηση, να σκέφτεσαι ΠΛΑΓΙΑ, ΛΟΞΑ. Να σκέφτεσαι όχι μόνο με γραμμικούς ή συγκλίνοντες τρόπους. Να βλέπεις πολλαπλές απαντήσεις κι όχι μία. Η αποκλίνουσα σκέψη λοιπόν είναι το όπλο των επόμενων γενιών. Η αποκλίνουσα σκέψη των πολιτών της Αμερικής είναι και αυτή που οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.
Είναι όμως  και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νέας γενιάς πολιτικών που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αυτής της γενιάς που σιχάθηκε τα διλήμματα, που μισεί τον φόβο, γνωρίζει την σημασία των λέξεων και δίνει σημασία στην ουσία και όχι στην επικοινωνία. Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά πολιτικών που θα τολμήσουν να εμπιστευτούν την δυναμική της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι πολίτες χρειάζεται να ιδωθούν από τον οποιοδήποτε ασκεί μία μορφή εξουσίας ως έχοντες μία ιδιοκτησιακή σχέση με την ανάπτυξη του τόπου τους, και οι πολιτικοί να δώσουν αξία ακόμα και στον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο, δήμαρχο, πολίτη.
Αν δεν διδάξουν συνεργατικότητα οι θεσμοί του κάθε τόπου δεν πρόκειται οι πολίτες να αφομοιώσουν την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, δεν πρόκειται να αναλάβουν την ιδιοκτησία της ανάπτυξης προς όφελος τόσο προσωπικό όσο και συλλογικό. Το πολιτικό μας σύστημα νοσεί βαθιά από αυτισμό ιδιοτέλειας που προάγει το μεσσιανισμό και όχι την θωράκιση των θεσμών για ανάπτυξη, πρόοδο και συνεργατικότητα που θα προέρχεται από τους πολίτες για τους πολίτες.
Οι ηγεσίες σε όλο τον πλανήτη φανερώνουν ότι η ιστορία κοιλοπονά και όταν συμβαίνει αυτό, ασχέτως αν μας αρέσει ή όχι, η ανθρωπότητα αλλάζει. Φτάσαμε σε ένα τέλμα των μοντέλων και των φιλοσοφιών που επικράτησαν τους προηγούμενους αιώνες και οι νέες συνθήκες οδηγούν όλες τις δυνάμεις σε επαναπροσδιορισμό. Το μόνο εμφανές κοινό σημείο είναι ότι όλα συμβαίνουν με την αρχή της αποκλίνουσας σκέψης στις επιλογές του λαού που αδυνατούν να διαβάσουν οι δημοσκόποι. Δύσκολοι καιροί και επικίνδυνοι, δεν θα διαφωνήσω, αλλά ταυτόχρονα και προκλητικοί, εδώ κρίνονται όλα και εδώ πληρώνονται όπως λέει η λαϊκή σοφία.
______________
* άρθρο της πολιτευτού Αρκαδίας Εύης Τατούλη στην εφημερίδα "Δημοκρατία" την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, το οποίο βασίστηκε στην ομιλία της στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ανακαλύψτε την Αρκαδία: Ένα Σαββατοκύριακο στη μυθική γη του Πάνα μπορεί να τα έχει όλα

ΑΠΟ-ΔΡΑΣΕΙΣΑνακαλύψτε τα ελατοδάση της Αρκαδίας (pic)

Ανάμεσα σε βουνά και δάση, στη καρδιά της Πελοποννήσου, απλώνεται η πανάρχαια αρκαδική γη. Ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, δουλεμένος εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον ανθρώπινο μόχθο.
Ένα Σαββατοκύριακο στη μυθική γη του Πάνα μπορεί να τα έχει όλα.
Σκι στο Μαίναλο, ράφτιγκ στο Λούσιο και το Λάδωναεξερευνήσεις με 4χ4 η mountain bike στα δάση του τραγοπόδη θεού Πάνα, περπάτημα σε μονοπάτια που διατρέχουν χαράδρες και λαγκάδια, πολιτισμικές περιδιαβάσεις σε τόπους που μυρίζουν.. μπαρούτι,... Άραγε χρειάζονται και άλλα για ένα πραγματικά ενδιαφέρον weekend; Aπαξ και «πιάσεις» την εθνική οδό, ούτε που θα καταλάβεις για πότε βρέθηκες στο Ισθμό. Στη συνέχεια θα μπεις στο κλειστό αυτοκινητόδρομο και μετά τις σήραγγες του Αρτεμισίου, θα δεις το φως του ήλιου να λάμπει πάνω από το Αρκαδικό υψίπεδο. Η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια και δεκάδες ακόμη ιστορικά χωριά και τοποθεσίες θα σου χαρίσουν μοναδικές εικόνες σ' ένα τόπο όπου η φύση και η ανθρώπινη παρουσία συνυπάρχουν εδώ και αιώνες.

Θρυλικές πολιτείες
Η Βυτίνα βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Τρίπολη με τον Πύργο Ηλείας και χωρίς καμία αμφισβήτηση, είναι τo πλέον δημοφιλές ορεινό θέρετρο του Μοριά. Ο οικισμός απλώνεται σε ύψος 1000 μέτρων, σε τοποθεσία κατάφυτη από έλατα και καστανιές. Διαθέτη αρίστη υποδομή και μια μικρή αλλά αξιόλογη αγορά τοπικών προϊόντων. Επόμενη στάση η θρυλική Δημητσάνα το παλιό κεφαλοχώρι που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του Μοριά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Δημόσια βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας με τα σπάνια χειρόγραφα από τον Αγώνα του 1821. Στο σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού στεγάζεται το εκκλησιαστικό μουσείο, ενώ επισκέψιμη είναι η κατοικία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε?. Περίπου στο ίδιο μήκος κλίματος κινείται και η γειτονική Στεμνίτσα με τις παλιές της εκκλησίες, τα περήφανα αρχοντικά της, το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, τις λιθόστρωτες γειτονίες της. Ο οικισμός βρίσκεται σε ύψος 1.080 μέτρων, ανάμεσα στις δυτικές πτυχώσεις του Μαίναλου, πιθανόν στη τοποθεσία όπου βρισκόταν η πόλη Υψούς, μια από τις ισχυρότερες αρχαίες πόλεις της Αρκαδίας..
Σε ένα γύρισμα του δρόμου που οδηγεί στην Ολυμπία και σε ύψος 900 μέτρων ξεπροβάλλουν τα πετρόχτιστα Λαγκάδια. Γενέτειρα των καλύτερων κτιστάδων της Πελοποννήσου, τα Λαγκάδια υπήρξαν σημαντικό κεφαλοχώρι, γνωστό και πριν την επανάσταση του 21. Το χωριό από την πρώτη στιγμή θα σε εντυπωσιάσει με τις παλιακές γειτονιές του και τα εντυπωσιακά του πέτρινα κτήρια.
20141117112034 3

Οι εκδρομές
Ορεινός όγκος Μαίναλου: Εφορμώντας από τη Βυτίνα, το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα. Στην πορεία σας θα διασχίσετε υπέροχα ελατοδάση και χιονισμένα τοπία. Το χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου, τέλος, βρίσκεται στη θέση «Οστρακίνα», (υψόμ. 1600). Διαθέτει 10 πίστες και 4 συρόμενους αναβατήρες.
Αλωνίσταινα – Λιμποβίσι: Θαυμάσια μέσα σε όμορφο ελατόδασος είναι η ορεινή διαδρομή προς το χωριό Αλωνίσταινα. Από εδώ θα συνεχίσετε για το Λιμποβίσι (12 χλμ.) γνωστό για το κτίσμα, όπου σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο: Στο δρόμο από Βυτίνα για Δημητσάνα θα δείτε τη διασταύρωση για Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο. Στα 5 χιλιόμετρα ξεπροβάλλει στον ορίζοντα το χωριό Μαγούλιανα, σκαρφαλωμένο σε χαρακτηριστικό «πέταλο» που σχηματίζουν τα γύρω βουνά (υψόμ. 1300). Από εδώ η διαδρομή καταλήγει στο ιστορικό Βαλτεσινίκο (8 χλμ.) με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Θαυμάσια είναι η δασική διαδρομή –όλη σε ασφάλτινο δρόμο- που διασχίζει το μοναδικό ελατόδασος της Μάνας όπου βρίσκεται το παλιό Σανατόριο. Από το Βαλτεσινίκο αναζητήστε το δρόμο για Μυγδαλιά (8 χλμ.) και Κερπίνη (12 χλμ.), απ? όπου μπορείτε να συνεχίσετε για την λεκάνη του Λάδωνα το γεφύρι της Κυράς και την τεχνητή λίμνη.
Δημητσάνα – Μονή Φιλοσόφου: Στην πορεία σας από τη Δημητσάνα για φαράγγι του Λούσιου με σύντομη παράκαμψη θα επισκεφθείτε το Μουσείο Υδροκίνησης. Στη συνέχεια κατηφορίζετε σε δρόμο ασφάλτινο, περνάτε το Παλιοχώρι και χάνεστε στο ρυθμό των στροφών μέχρι τη γέφυρα της Μονοπορής, όπου θα έχετε τη πρώτη επαφή με το ποτάμι. Από εδώ θα ανηφορίσετε για 3 χλμ. έως την είσοδο της Νέας μονής Φιλοσόφου που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων, αντίκρυ στο φαράγγι του Λούσιου.
Μονή Προδρόμου – Αρχαία Γόρτυς: Πηγαίνοντας από Δημητσάνα προς Στεμνίτσα θα δείτε την ιστορική μονή Αιμυαλών και μετά από 5 χιλιόμετρα θα διασταυρωθείτε με το δρόμο που κατηφορίζει για το φαράγγι, όπου σε μια απότομη κοιλότητα του βράχου φωλιάζει η μονή Προδρόμου (16ος αιώνας). Η συνέχεια επιφυλάσσει αδιάκοπο στριφογύρισμα που ολοκληρώνεται στο βάθος της χαράδρας και σταματά μπροστά στο γεφύρι του Πολυγένη και στα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας.
Καρύταινα - Ανδρίτσαινα - Αρχαία Ολυμπία: Πριν, όμως, φτάσετε εκεί, αξίζει να κάνετε τρεις παρακάμψεις: Μία στην Καρύταινα για περπατήσετε στα σοκάκια του χωριού και να ανεβείτε στο ιστορικό Φρούριο με το σπίτι του Γέρου του Μοριά, η δεύτερη στάση στην Ανδρίτσαινα, για να επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες,
Ζάτουνα – Βλογγός: Μια άγνωστη διαδρομή που όμως αξίζει τον κόπο. Πριν μπείτε στη Δημητσάνα (ερχόμενοι από Βυτίνα) θα στρίψετε δεξιά για Ζάτουνα. Θα περάσετε το όμορφο πετρόκτιστο χωριό και θα συνεχίσετε για Βλογγό ένα από τα πιο απόμερα χωριά της Αρκαδίας.
Βυζίκι - Τρόπαια: Από Λαγκάδια αξίζει να συνεχίσετε τη διαδρομή προς Σταυροδρόμι, Βυζίκι και να καταλήξετε στο κεφαλοχώρι Τρόπαια με την όμορφη πλατεία και τους ιστορικούς ναούς της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Άγιου Γεωργίου. Στην συνέχεια της πορείας σας θα επισκεφθείτε τους πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς Κοντοβάζαινα και Δήμητρα και θα ανηφορίσετε ως την κορφή του Αφροδίσιου όρους (άσφαλτος) όπου διασώζονται υπολλείματα ιερού της Ερυκίνης Αφροδίτης του 7ου π.Χ. αι.
Δημητσάνα – Μονή Φιλοσόφου:Στην πορεία σας από τη Δημητσάνα για φαράγγι του Λούσιου με σύντομη παράκαμψη θα επισκεφθείτε το Μουσείο Υδροκίνησης. Στη συνέχεια κατηφορίζετε σε δρόμο ασφάλτινο, περνάτε το Παλιοχώρι και χάνεστε στο ρυθμό των στροφών μέχρι τη γέφυρα της Μονοπορής, όπου θα έχετε τη πρώτη επαφή με το ποτάμι. Από εδώ θα ανηφορίσετε για 3 χλμ. έως την είσοδο της Νέας μονής Φιλοσόφου που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων, αντίκρυ στο φαράγγι του Λούσιου.
Μουσείο Υδροκίνησης
Βρίσκεται λίγο έξω από τη Δημητσάνα σε τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Οι επισκέπτες θα δουν ένα πλήρες βιοτεχνικό συγκρότημα υδροκίνησης της εποχής, αλλά και το διττό του ρόλο στα χρόνια της επανάστασης μέσα από το χρονικό της επεξεργασίας της πυρίτιδας. Τηλ. 27950 31630.................... www.piop.gr
20141117112034 4

Tips
• Πεζοπορικές διαδρομές, περιπατήστε από τη Μονή Φιλοσόφου το μονοπάτι που περνά το φαράγγι και καταλήγει στη μονή Προδρόμου
• Φράγμα Λάδωνα, έχει μήκος 105 μέτρα και ύψος 57 μέτρων, θα το δείτε πηγαίνοντας από Τρόπαια προς Βάχλια
• Λαογραφικό Μουσείο Βαλτεσινίκου
δημιουργήθηκε το 2006 και στεγάζεται στο κτήριο του πολιτιστικού κέντρου
• Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης είχε εκτοπιστεί από τη δικτατορία στο χωριό Ζάτουνα, σήμερα το σχολείο στεγάζει το μουσείο του
• Ράφτινγκ, οι φίλοι της περιπέτειας μπορούν να κάνουν ράφτιγκ στα ποτάμια Λάδωνας και Λούσιος 
autotriti.gr
____________

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 16 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ






Αναχώρηση 07.00 από το Sergiani travel Αναπαύσεως 16 Μετρό Ανθούπολης με προορισμό το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστας , στο νομό Αρκαδίας στο κέντρο της Πελοποννήσου. Η πρώτη μας σύντομη στάση θα είναι στον Ισθμό της Κορίνθου και ακολούθως θα έχουμε τον πρωινό μας καφέ δίπλα στο τούνελ του Αρτεμισίου. 
Συνεχίζοντας μέσω Μεγαλόπολης και μετά από μία καταπράσινη καταπληκτική διαδρομή θα φθάσουμε στο χωριό Ίσαρης και στη συνέχεια στο χωριό Βάστα κοντά στο οποίο, ανάμεσα σε πυκνό δάσος, βρίσκεται μια πανέμορφη ρεματιά πνιγμένη στα πλατάνια με το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, κτισμένο στον κορμό ενός τεράστιου πλάτανου.
Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική .H διαδρομή θα μας αποζημιώσει απλόχερα με τα ειδυλλιακά τοπία που θα δούμε.Όσο πλησιάζει κανείς στην πανέμορφη περιοχή τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου σε κάνει να αισθάνεσαι δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρύζεις. Το θαύμα απλώνεται μπροστά στα μάτια μας, κλειδώνοντας τα λόγια. Δεκαεπτά πελώρια δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη της μικρής εκκλησιάς, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο να δούν το ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο τοπίο, να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα.Προσκύνημα,παραμονή και γεύμα σε αυτό το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Επιστρέφουμε στην Αθήνα, με ενδιάμεση στάση στην πλατεία της Τρίπολης για καφέ.
Περιλαμβάνονται:
_____________
Οι μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν Συνοδός του γραφείου μας καθ’όλη τη διάρκεια της εκδρομής
Πληροφορίες και κρατήσεις: Τηλ 210-5712451 210-8212452
info@sergianitravel.gr
www.sergianitravel.gr