Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με το όνομα Καλλιστώ, με το οποίο η διάσωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς συναντά τις νέες τεχνολογίες, εκπόνησε η ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Το πρόγραμμα, που στοχεύει «και στη σχετική ευαισθητοποίηση του κόσμου», αποτελεί μία πρωτοποριακή δουλειά που οδηγεί στη σύνταξη βάσης αρχαιολογικών δεδομένων.
«Σε αυτό το πρόγραμμα δώσαμε εμβληματικά το κωδικό όνομα ΚΑΛΛΙΣΤΩ, λέει η προϊσταμένη της εφορείας Αννα- Βασιλική Καραπαναγιώτου. «Πρόκειται για τη μονάκριβη κόρη του βασιλιά Λυκάονος με τους 50 γιους, η οποία συνευρέθηκε με τον Δία και καρπός του παράνομου έρωτά της ήταν ο Αρκάς, γενάρχης των Αρκάδων». Η βάση δεδομένων θα υποστηρίξει μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών και εγκατάσταση πληροφοριακού υλικού στο πλαίσιο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, έργου ενταγμένου στο ΕΣΠΑ, το οποίο είναι σε εξέλιξη από την Εφορεία και θα εισάγει τα Μουσεία της Αρκαδίας σε νέες πρωτοποριακές και πιο ελκυστικές για το ευρύ κοινό εποχές.
Πολύτιμο εργαλείο
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος που εκπονείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωπληροφορικής του Τμήματος Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας. Η Βάση Αρχαιοχωρικών Δεδομένων με το κωδικό όνομα «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», αφορά στην Αρκαδία. Στηρίζεται στην τεχνολογία των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) και συνεργάζεται με τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Η βάση ''ΚΑΛΛΙΣΤΩ'' αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την αρχαιολογική έρευνα στην Αρκαδία, αφού διευκολύνει την οργάνωση, διαχείριση και τεκμηρίωση κινητών και ακινήτων αρχαίων μνημείων μέσα από έναν καινοτόμο τρόπο επεξεργασίας χωρικών δεδομένων» σημειώνει η κ. Καραπαναγιώτου.
Α. Κώττη
"βάση αρχαιολογικών δεδομένων"/αφορά την Αρκαδία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου