Αρκαδία Μαγική
ΑΡΚΑΔΙΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ο χαρισματικός αυτός τόπος , δεν ήταν πάντα όπως τον ξέρουμε σήμερα. Τα σύνορα κατά καιρούς άλλαζαν για να εξυπηρετήσουν πολιτικούς ή και πολεμικούς σκοπούς.
Έτσι κι αλλιώς η ιστορική υπόσταση της Αρκαδίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την εδαφική ιδιομορφία της. Τα βουνά, από μόνα τους δημιουργούν ένα απόλυτα φυσικό τείχος που περικλείει σ' αυτό όλα όσα της ανήκουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως την αποκλείουν από τον υπόλοιπο κόσμο.
Κάτι το όποιο αποδεικνύεται από τους αρχαίους δρόμους που σιγά- σιγά, η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως.
Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν κατά καιρούς να ξεμπλέξουν το πραγματικό και το φανταστικό σε ότι αφορά αυτόν τον τόπο.
Αν ήταν το γεωγραφικό ανάγλυφο που καθόριζε τις συνήθειες και τη κουλτούρα των Αρκάδων, όπως είναι η πολεμική τους αρετή, η ροπή προς τη μετανάστευση και η μακρόχρονη διατήρηση των στοιχείων της πολιτισμική τους ταυτότητας. Ή η έντονη μεταφυσική παρουσία θεών και μύθων. Ενώ λοιπόν προσπαθούσαν για χρόνια να ξεμπλέξουν το μυθικό απ το αληθινό, ήρθε ο Παυσανίας να τους πει την εξής καταπληκτική φράση:
«τις Ελληνικές παραδόσεις του είδους αυτού, όταν άρχισα να γράφω το έργο μου, τις θεωρούσα μάλλον ανόητες, όταν όμως έφτασα στα Αρκαδικά, σχημάτισα τη γνώμη γι' αυτές πως τον παλιό καιρό οι Έλληνες που λογαριάζονταν ως σοφοί έλεγαν ό,τι είχαν να πουν με αινίγματα και όχι με σαφείς εκφράσεις».
Τα παλιά σύνορα της Αρκαδίας, εκτείνονταν στα οροπέδια και στα βουνά της κεντρικής Πελοποννήσου. Περιλαμβάνονταν μεγάλο τμήμα της σημερινής νότιας Αχαΐας (περιοχές, Καλαβρύτων, Λουσών, Κλειτορίας, ορεινός όγκος Αροανίων, περιοχή Ψωφίδας και Αφροδίσιο ορός).
Τμήμα της δυτικής Κορινθίας, ( περιοχές Φενεού και Στυμφαλίας, ορός Κυλλήνη και περιοχές Σκοτεινής και Αλέας) και τη σημερινή νοτιοδυτική Ηλεία ( περιοχές Αλιφείρας, Φιγαλείας και Βασσών, Θεισόας, του Λυκαίου και την περιοχή της σημερινής Ανδριτσαίνας).
Δεν βρέχονταν πουθενά από θάλασσα και δεν περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Κυνουρίας. Συνόρευε στα ανατολικά με τη Θυρεάτιδα, στην περιοχή των Άνω Δολιανών. Στα νότια με τη Λακωνία, στις περιοχές των Βούρβουρων , Ιάσου, Καλτεζών και Αίγυος , και στα νοτιοδυτικά με τη Μεσσηνία, στις περιοχές Χιράδων, Χράνων και της κοιλάδας του ποταμού της Νέδας.
__________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου