____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Θ’ Τσακώνικο Συνέδριο 2020



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ 

Θ’ Τσακώνικο Συνέδριο 2020

 Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, το «Αρχείον της Τσακωνιάς» διοργανώνει Συνέδριο, με σκοπό τον εορτασμό της Επανάστασης.

 Το Θ’ Τσακώνικο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στις 14-16 Μαρτίου 2020 στο Λεωνίδιο, στη Φάμπρικα Πολιτισμού Λεωνιδίου. Το Συνέδριο με τίτλο « Οι Τσάκωνες κατά τα Επαναστατικά και Προεπαναστατικά χρόνια», είναι αφιερωμένο στην έναρξη του εορτασμού για την Επανάσταση του 1821. Το Συνέδριο επιθυμεί να αναδείξει τη δράση των Τσακώνων τόσο στην περιοχή της Τσακωνιάς (Λεωνίδιο, Πραστό, Σίταινα, Καστάνιτσα, Τυρό, Πέρα Μέλανα και μικρότερους ενδιάμεσους οικισμούς), όσο και σε περιοχές που έζησαν και έδρασαν οι Τσάκωνες (Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ρωσία και Βαλκανικές χώρες) πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. 

Καλούνται, όσοι επιστήμονες, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, ιστοριοδίφες, μελετητές της Τσακωνιάς, και πιο συγκεκριμένα της Ιστορίας, της Εκπαίδευσης, της Αρχιτεκτονικής, του Εμπορίου & της Ναυτιλίας, της Καθημερινής ζωής, της Γλώσσας, της Λαογραφίας, των Τεχνών, της περιοχής να συμμετάσχουν στο Θ’ Τσακώνικο Συνέδριο. 

Το «Αρχείον της Τσακωνιάς» συνιστά ένα πνευματικό ίδρυμα του τόπου με σημαντική προσφορά στη συγκέντρωση, παρουσίαση και αξιοποίηση στοιχείων. Έχοντας ως έδρα του το Λεωνίδιο, το σωματείο στοχεύει στη διάσωση της ιστορικής, γλωσσολογικής και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς της Τσακωνιάς. Μέχρι σήμερα το Αρχείο εκδίδει τακτικά το περιοδικό σύγγραμμα «Χρονικά των Τσακώνων» και μελέτες για την ιστορία, πολιτισμό και γλώσσα Τσακωνιάς. Επίσης, κάθε τέσσερα χρόνια διοργανώνει διεθνή συνέδρια τα πρακτικά των οποίων δημοσιεύονται στα «Χρονικά των Τσακώνων». Τέλος, την 29η Δεκεμβρίου 2005 ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Εμμανουήλ Ρούκουνας, παρέδωσε έπαινο στον τέως πρόεδρο του Αρχείου Κωνσταντίνο Τροχάνη, για την πεντηκονταετή κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική προσφορά του σωματείου. 

Θ’ Τσακώνικο Συνέδριο , 14-16 Μαρτίου 2020 

Λεωνίδιο – Φάμπρικα Πολιτισμού 

Αρχείον της Τσακωνιάς, http://www.tsakonianarchives.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου