____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ» του Θανάση Μ. Σιαβρακά
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος και οι εκδόσεις «Πολίτης της Αρκαδίας» σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ» του Θανάση Μ. Σιαβρακά που θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στις 7μμ στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Τζώρτζ 9 (1ος όροφος) Πλατεία Κάνιγγος. 
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Τηλ. επικοινωνίας :  6945423842 – 6944699918


Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Η ιστορία της Ελλάδας σε 10' λεπτά - History of Greece in 10 minutes (English Version)

Έκθεση κοσμήματος στην Βυτίνα από την ΕΠΑΣ ΣτεμνίτσαςΟι μαθητές της Σχολής Αργυροχρυσοχοϊας Στεμνίτσας παρουσιάζουν για δεύτερη φορά φέτος
 τα έργα τους σε μία έκθεση χειροποίητου κοσμήματος που θα γίνει στη Βυτίνα Αρκαδίας.
 Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Βυτίνας (στο κτίριο του Δημαρχείου) 
και διαρκεί από την Παρασκευή 23 Μαρτίου έως και την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012.

Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή: 17.00 με 21.00, Σάββατο και Κυριακή: 10.00 με 21.00

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΠΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣΒλαχέρνα 30 Ιανουαρίου 2012

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγ. Αθανασίου Βλαχέρνας, συμμεριζόμενο την καθημερινή αγωνία των ενοριτών και κατοίκων και τη συνεχή προσπάθεια του χωριού να διαμορφώσει την παραδοσιακή μορφή ανάπτυξης, που μόνο του επέλεξε και που σε όλα του τα βήματα, μας έχει συμπαραστάτη, εκφράζει ανεπιφύλακτα την αντίθεσή του στην εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής μπετόν, στην είσοδο του χωριού. Θεωρεί ότι μία τέτοια μονάδα σ’ αυτό το σημείο είναι εντελώς αντίθετη με το σχεδιασμό που οραματίστηκαν από παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού, θα καταστρέψει το πανέμορφο τοπίο και θα ρυπάνει το περιβάλλον.


Επιπροσθέτως, το οικόπεδο που εφάπτεται στην ανατολική πλευρά του χώρου που αγοράστηκε για την εγκατάσταση της ανωτέρω μονάδας, είναι το μοναδικό οικόπεδο της Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσας του Μπεζενίκου, του οποίου τη χρήση έχουμε παραχωρήσει στη νεολαία του χωριού και το χρησιμοποιεί ως χώρο αθλοπαιδιών.

Πρέπει λοιπόν να πειστεί ο επιχειρηματίας ώστε να εγκαταστήσει την επιχείρηση του σε άλλο σημείο. Εμείς θα είμαστε πρωταγωνιστές και συμπαραστάτες με τις επιλογές του χωριού, και θέλουμε στο πλευρό μας και τη Δημοτική μας Αρχή.

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Ιερέας Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος


ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΠΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ (ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA)

ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΠΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ!!!

Το vlaxerna.gr αποκαλύπτει πως η πρώην Νομαρχία και οι τότε υπηρεσίες της και βέβαια και η πρώην Περιφέρεια, ήθελαν να αποκρύψουν το γεγονός της αδειοδότησης της μονάδας παραγωγής μπετού, στην είσοδο της Βλαχέρνας. Γιατί άραγε;;;

Ενδεικτικά δεν αναφέρεται σε καμία δημοσίευση ο τόπος (παρά μόνον στην χορήγηση της αδείας εγκατάστασης της υπό κρίση εγκατάστασης, το Δημοτικό Διαμέρισμα Βλαχέρνας και ο Δήμος Λεβιδίου), ούτε η θέση της υπό κρίση εγκατάστασης – ήτοι η θέση «ΣΙΝΕΡΟ» – του προαναφερομένου Δημοτικού Διαμερίσματος, ούτως ώστε να γίνει γνωστή η υπό εγκατάσταση δραστηριότητα στους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής αλλά και στον αρμόδιο Δήμο.

Η τοπική κοινωνία, το Δ.Δ. Βλαχέρνας, ο Δήμος Λεβιδίου αγνοούσε την πραγματοποίηση του εν λόγω έργου και την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας. Υπογραμμίζεται ότι η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει με έγγραφο της (υπ’αριθμ. 767/27.2.2006) να παρευρίσκεται κατά την έναρξη των όποιων εργασιών, πλην αγνοήθηκε.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας με στόχο την αποτροπή της ενημέρωσης, την μη διαβούλευση και την συνεπώς ασφαλή και βεβαία (κατά την κρίση τους) αδειοδότηση έπραξαν ότι είναι δυνατόν για την μη ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών και κατοίκων της περιοχής και συγκεκριμένα στο στάδιο των χωματουργικών εργασιών οι υπηρεσίες της Νομαρχίας απέτρεψαν την δημόσια διαβούλευση της υπόθεσης τον Μάϊο του 2005 μη απαντώντας σε συνεχή έγγραφα ερωτήματα τόσο Συλλόγου της περιοχής, καθώς και ιδιωτών. Αλληλογραφία με συν/να αποδεικτικά επιδόσεως από 16/5/2005 προς τον Δήμο Λεβιδίου, με κοινοποιήσεις στο Γραφείο Νομάρχου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αρκαδίας, Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Εισαγγελέα Πλημ. Τρίπολης, Α.Τ. Λεβιδίου και Γ.Γ. Περιφέρειας δεν απαντήθηκαν από καμιά υπηρεσία, παρά μόνο από τον Δήμο Λεβιδίου,με επιστολή που υπογράφει ο Δήμαρχος Αθανάσιος Καβουρίνος, από 16/5/2005 με αριθμ. πρωτ. 2180 έγγραφο του, στο οποίο μας εγχειρίζει την υπ’ αριθμ. 1225/16-3-2005 βεβαίωση αγροτικού δρόμου στο οποίο έγγραφο δηλώνεται άγνοια για τυχόν αδειοδότηση ή το αντικείμενο της επιχείρησης και των εργασιών, δηλώνοντας ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας θα πρέπει ή θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη της, ότι το συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής διέπεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000. 

Περαιτέρω η δημοσίευση της 592/06 απόφασης Νομάρχη έγινε με τοιχοκόλληση μόλις την 31/7/06 όπως αποδεικνύεται από το σχετικό αποδεικτικό τοιχοκόλλησης της Νομαρχίας Αρκαδίας!!! Σε κάθε περίπτωση ακόμη και η πράξη 592/06 δημοσιεύτηκε μετά την χορήγηση της αδείας εγκατάστασης (1572/06)!!!, δηλ. σε χρόνο μεταγενέστερο της ενάρξεως πραγματοποιήσεως του έργου αφού ως πράξη πραγματοποιήσεως του έργου θεωρείται και η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης, ως εν προκειμένω η άδεια εγκατάστασης, που αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη κατασκευής του έργου. Με τον τρόπο αυτό και σε κάθε περίπτωση η ΜΠΕ ως εργαλείο εφαρμογής των αρχών της πρόληψης και της προφύλαξης δεν δημοσιεύτηκε ποτέ!! και δεν κατετέθη ως έπρεπε να υποβληθεί πριν από την έναρξη πραγματοποίησης του έργου. Ανάλογη δημοσίευση για την 1572/06 απόφαση δεν υπάρχει στον σχετικό φάκελο της Νομαρχίας!!
_________________________

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

68 χρόνια φέτος από το έγκλημα στις Βίγλες,


-

68 χρόνια φέτος από το έγκλημα στις Βίγλες, ο δήμος Μεγαλόπολης και οι τοπικές αντιστασιακές οργανώσεις, τίμησαν την Κυριακή 26 Φλεβάρη 2012, τη μνήμη των εκτελεσμένων από τις βάρβαρες Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 24 Φλεβάρη του 1944, με μνημόσυνο στην μητρόπολη και ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων στον τόπο της θυσίας. Μόνο που φέτος δεν μας ήρθε κάποιος εκπρόσωπος της Γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, (Χες ο Γερμανός πρέσβης ήταν στην Τρίπολη στον κ. Τατούλη)  για να ζητήσει υποκριτικά συγνώμη, όπως κάνανε εδώ και πολλά χρόνια, κάνοντας δημόσιες σχέσεις.

Το χρονικό του εγκλήματος…
Τις πρωινές ώρες της 23ης Φλεβάρη του 1944 , ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό Γιώργη Κερκεμέζο από την Καμάρα Φαλαισίας, έστησε ενέδρα στη θέση Βίγλες πλησίον του Χωριού Μαλωτά.  Στην ενέδρα χτυπήθηκε Γερμανική στρατιωτική δύναμη τριάντα περίπου ανδρών, οι περισσότεροι αξιωματικοί,  που επέβαιναν επί αυτοκινήτων και κινιόταν στο δημόσιο δρόμο Μεγαλόπολης –Τρίπολης. Από την επιθετική ενέργεια οι Γερμανοί σκοτώθηκαν όλοι, ενώ από τους επιτιθέμενους δεν έπαθε κανένας τίποτε. Επί πλέον η ομάδα του ΕΛΑΣ πήρε λάφυρα πιστόλια, διόπτρες και άλλα στρατιωτικά είδη.
Την ίδια μέρα τα πτώματα των νεκρών Γερμανών στρατιωτών μεταφέρθηκαν στη Μεγαλόπολη. Οι σκλαβωμένοι κάτοικοι της περιοχής μετά την πρώτη χαρά για την επιτυχία των ανταρτών, πάγωσαν γιατί γνώριζαν πως αντέδρασαν οι κατακτητές σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου ξέσπασαν σκοτώνοντας αμάχους και γυναικόπαιδα. Οι φόβοι δεν διαψεύστηκαν.

- 
Την  επομένη οι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης 212 κρατούμενους και τους μετέφεραν στη θέση Βίγλες. Εκεί έστησαν τα πολυβόλα στο λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες ήταν από την Καλαμάτα όπου είχαν συληθεί για αντιστασιακή δράση και είχαν μεταφερθεί στην Τρίπολη πεζή.  Ήταν όμως και πολλοί Μεγαλοπολίτες, όπως και Λάκωνες.
Μετά την εκτέλεση, την ίδια μέρα, οι Γερμανοί κατέβηκαν στη Μεγαλόπολη, όπου συνέλαβαν πολλούς, άνδρες και γυναίκες, για ν’ ανοίξουν λάκκους και να θάψουν τους εκτελεσμένους.
Η ταφή έγινε χωρίς να ψαλθεί καμιά νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά με σιωπηλά κλάματα, με εθνική αξιοπρέπεια και οργή κατά των βαρβάρων εκτελεστών, με σφίξιμο καρδιάς και ελπίδα για την τελική νίκη.
Η νίκη ήρθε μερικούς μήνες αργότερα. Μόνο που οι βάρβαροι κατακτητές φεύγοντας, άφησαν πίσω τους μια κατεστραμμένη χώρα με αποδεκατισμένο πληθυσμό και ένα λαό εξαθλιωμένο.

___________________________________________
 από Panos Alevizos  
Aπό την ιστοσελίδα  http://www.sarkastis.gr