____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αρκαδίας για την επέτειο της 25ης ΜαρτίουΗ Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, καταστροφικές πορείες κι αδιέξοδα. 
Σήμερα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η τρικομματική κυβέρνηση, εναρμονισμένη με την τρόικα, άβουλη, άφωνη και καταστροφική, προβάλλει τη μνημονιακή πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Αποσκοπούν να αποδομήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπέρ των πιστωτών, για λίγους κι εκλεκτούς. 
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ένα μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Ιδιαίτερα, σήμερα, ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.
Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. 
Ο Aγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος.
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή μέσα από το ντοκιμαντέρ «Ρήγας Βελεστινλής» του Πάνου Κυπαρίσση

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ για την 25η Μαρτίου


Με αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή μέσα από το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ρήγας Βελεστινλής» του Πάνου Κυπαρίσση (παραγωγής 1999) το αρχείο της ΕΡΤ τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή μέσα από το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ρήγας Βελεστινλής» του Πάνου Κυπαρίσση (παραγωγής 1999) το αρχείο της ΕΡΤ τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσιάζοντας το από τις ιστοσελίδες

www.ert-archives.gr και www.ert.gr

Οι ιστορικοί Κατερίνα Κουμαριανού και Βασίλης Παναγιωτόπουλος, αποτιμούν την προσωπικότητα και το όραμα της βαλκανικής συνεργασίας του Ρήγα και επισημαίνουν τον ρόλο του στη θεμελίωση του απελευθερωτικού κινήματος κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν οι πολιτικές πεποιθήσεις του, στο λόγιο κλίμα του φαναριωτισμού που τον επηρέασε αλλά και στην επαφή του με την ευρωπαϊκή σκέψη χάρη στην οποία διαμόρφωσε το νεωτεριστικό του πνεύμα.
Παρατίθενται, επίσης, οι φιλελεύθερες απόψεις του Ρήγα για δημοκρατική διακυβέρνηση, οι οποίες διαπνέονταν από το πνεύμα του Διαφωτισμού. Ο Γιώργος Γιάνναρης μιλά για τη συνεισφορά του μέσα από το επαναστατικό τραγούδι και ο ιστορικός Βασίλης Σφυρόερας αναφέρεται στην επικαιρότητα του έργου του και την επίδραση που άσκησε το όραμα και η μορφή του στις μετέπειτα γενιές.__________________________

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Γ. Δελαστίκ: Η Κύπρος είναι οικονομικά τελειωμένη


(ΒΙΝΤΕΟ)


"Η Κύπρος είναι οικονομικά τελειωμένη" είπε στο ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Δελαστίκ.


Βλέπει ραγδαίες εξελίξεις στο .. θέμα του σχεδίου Ανάν, επικρίνει τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του, που όπως λέει παίζουν θέατρο σε βάρος του κυπριακού λαού και επισημαίνει την κρισιμότητα για το τραπεζικό σύστημα λόγω της μεθοδευμένης χρηματοοικονομικής υπονόμευσης του. 

"Και ένα ευρώ να φύγει από τις τράπεζες ανεξαρτήτου κλίμακας είναι ζημιά" είπε ενδεικτικά.

"Βρισκόμαστε στην παραμονή μεγάλων Ευρωπαϊκών αποφάσεων" είπε ενδεικτικά ο ίδιος, "καθώς οι ηγέτες των χωρών πρέπει να αποφασίσουν αν θα υποκύψουν στους διεθνείς λήσταρχους ή αν θα διατηρήσουν την εθνική τους Κυριαρχία".
http://attikanea.blogspot.gr
* από το: http://neakeratsiniou.blogspot.com/2013/03/blog-post_3481.html#ixzz2OIRKpZkI

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Ουρές πολλών χιλιομέτρων έχουμε αυτή την ώρα στο κομμάτι της νέας Εθνικής Οδού Καλαμάτα - Λεύκτρο στο σημείο που γίνονται τα έργα για την νέα γέφυρα στην Τσακώνα.


ΟΥΡΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΑΚΩΝΑ !Η ενημέρωση που γίνεται στους οδηγούς στα διόδια των Αρφαρών είναι ότι υπάρχει κάποιο ατύχημα στον κόμβο της Τσακώνας αλλά περνώντας κανείς από όλο τον δρόμο δεν θα δει τίποτα.
Ούτε σπασμένα γυαλιά , ούτε κανένα αμάξι, ούτε κανένα απολύτως σημάδι ότι έχει γίνει ατύχημα.
Παρόλα αυτά στο σημείο που υπάρχει η παράκαμψη και οι 2 λωρίδες γίνονται 1 λόγω και της μεγάλης κίνησης της επιστροφής των εκδρομέων έχουμε μεγάλο μποτιλιάρισμα που φτάνει τα 5 εως και τα 8 χιλιόμετρα!
Η εντύπωση που σχηματίζουν όλοι οι οδηγοί είναι ότι το μποτιλιάρισμα οφείλεται μόνο στο στένεμα του δρόμου.
Αλλά βέβαια παρόλο που οι οδηγοί περνάνε μεγάλη ταλαιπωρία , καλούνται να πληρώσουν κανονικά όλα τα διόδια !!Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Η μουσική παρέα και τα παραδοσιακά τραγούδια στο Ονειρολόγιο των Άνω Δολιανών


Το παραδοσιακό τραγούδι " Σύρτε μάτια μ' " ερμηνεύει ο γνωστός ανάμεσα στους μουσικούς Τριπολίτης Παναγιώτης Παπασίνος (ούτι ) με τον Γιώργο Κουρόγιωργα στο μπουζούκι στον ζεστό πολυχώρο "Ονειρολόγιο" του Γιώργου και της Βίκυς στα Άνω Δολιανά και ανατριχιαστικά μας συναρπάζει η ερμηνεία και η αγάπη τους για την μουσική. 
Καλό καρναβάλι παιδιά και καλή αντάμωση να έχουμε τις γιορτές.
Παναγιώτη και Γιώργο, συνεχίστε να αγαπάτε αυτό που κάνετε.
Καλές γιορτές σε όλους, κόντρα στο πραγματικό καραναβάλι της καθημερινότητας!!
Η μουσική παρέα και τα παραδοσιακά τραγούδια στο Ονειρολόγιο των Άνω Δολιανών

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ-online.gr: Πνευματικό μνημόσυνο για τα 170 χρόνια από τον θάν...

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ-online.gr: Πνευματικό μνημόσυνο για τα 170 χρόνια από τον θάν...: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ---- ΕΝΩΣΙΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗ ---- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΒΙΔΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Π Ρ ...


Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Τρίπολη και πλατείες

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ*Γράφει η Μί.τσα Μακρή
Σημειολόγος της καθημερινότητας
Τρίπολη. Πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Ιστορική πόλη. Με τη Νομαρχία της, το Δημαρχείο της, τα μαγαζιά της, το Μαλλιαροπούλειο Θέατρό της, με τα από όλα της. Δυο όμως πράγματα την έκαναν να ξεχωρίζει. Η Παιδαγωγική της Ακαδημία και οι αναρίθμητες πλατείες της.
Στην παιδαγωγική θα σπούδαζα όσο καιρό θα έμενα στην Τρίπολη, στις πλατείες θα περιπλανιόμουνα  κατά το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα. Δε θυμάμαι καν το χρόνο που μου πήρε για να τις μάθω.
Εγώ ήξερα από την πατρίδα μου, τα Γιάννενα, όταν αναφερόμαστε με τη γενική γεωγραφική έννοια «στην πλατεία» να εννοούμε και να καταλαβαίνουμε άπαντες τον ίδιο ακριβώς πολεοδομικό προσδιορισμό. Λέγαμε, ας πούμε, πλατεία και προσδιορίζαμε το τόπο που έφερε την ονομασία «Πλατεία Βασιλέως Πύρρου». Έτσι ήξερα έτσι έκανα.

Με αυτό το δεδομένο καρφωμένο στο μυαλό μου πορευόμουν. Ήρθε όμως η ζωή – η Τρίπολη συγκεκριμένα – να μου αλλάξει άποψη. Είχα μια συμφοιτήτρια από την Άρτα, καλή κοπέλα, και θέλαμε να δώσουμε ραντεβού για τις απογευματινές ώρες. «Πού θα βρεθούμε;» «Στην πλατεία!» απαντούσαμε με μια φωνή. «Στις 8 είναι καλά;» «Μια χαρά!»
Αυτό το «μια χαρά» μας γονάτισε. Μια χαρά και δυο τρομάρες. Τρεις μήνες κάναμε να συντονιστούμε. Κι αυτό στην τύχη. Στην πλατεία Άρεως πήγαινα εγώ, στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄ η συμφοιτήτρια, στην πλατεία Κολοκοτρώνη εγώ, στην πλατεία Φιλικών εκείνη! Δεν μπορούσαμε να ανταμώσουμε.
Βρισκόμασταν την επομένη στην Παιδαγωγική και μετά χανόμασταν στις πλατείες. «Πού είναι η πλατεία;» ρωτούσα τους ντόπιους. «Ποια πλατεία;» μου απαντούσαν εκείνοι. Έχανε η μάνα το παιδί κι εκείνο την πλατεία. Χαμός σας λέω. Πιο πολλές οι πλατείες από τα ενοικιαζόμενα.
Δε γινόταν έπρεπε να κάνω μια καταγραφή. Άρχισα να ρωτάω ποιο είναι το όνομα κάθε πλατείας που περνούσα. Να φτιάξω μια λίστα. Όχι σαν αυτή του Βενιζέλου που την είχε δυο χρόνια στο συρτάρι του. Μια κανονική λίστα μπας και πιω κανένα απόγευμα καφέ με τη φιλενάδα μου. Έπαθα σοκ με την ποσότητα. Αναφέρω εν τάχει: Πλατεία Άρεως, πλατεία Σέχι, πλατεία Φιλικών, πλατεία Πετρινού, πλατεία Μακαρίου, πλατεία Μπασιάκου, πλατεία Βαλτετσίου, πλατεία Κολοκοτρώνη, πλατεία Δεληγιάννη, πλατεία Αγ. Βαρβάρας, πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄, πλατεία Μεταμορφώσεως, πλατεία Αποδήμων, πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς. Δεν είμαι σίγουρη αν δεν κατέγραψα κάποια, αλλά ξεπλατειάστικα στο μέτρημα.
Την επόμενη φορά είπα στη συμφοιτήτρια, «Ραντεβού κάτω από το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη!» «Σε ποια πλατεία είναι;» με ρώτησε. Της έκοψα την καλημέρα! Μάρτυς μου ο Γέρος του Μωρία. Ε, μα!   


_________________
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" - Μάρτιος 2013