____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΕΝ.Φ.Ι.Α. & ΑΚΙΝΗΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

   ΕΠΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ    


Ως γνωστόν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι (Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) των χωριών μας, διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις ή  και στα χωριά.
Και στους συλλόγους αυτούς έχει έρθει ο «ΕΝΦΙΑ» και μάλιστα το ποσό που καλούνται να πληρώσουν, ειδικά στις σημερινές εποχές, δεν υπάρχει, λόγω ότι δεν υπάρχουν και έσοδα για τους συλλόγους, όπως τα προηγούμενα «καλά» χρόνια.

Σε τι ενέργειες πρέπει να προβούν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων αυτών, ώστε να μειωθεί ή μηδενιστεί ο «ΕΝΦΙΑ», που τους έχει έρθει;

Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο 4223/2013 (ΦΕΚ 287Α) και τις συνεχείς τροποποιήσεις, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό φόρο) τα δικαιώματα σε ακίνητα νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού.

Για να χορηγηθεί η απαλλαγή απαιτείται:
Αν πρόκειται για κτίσματα ή οικόπεδα:
Συμπλήρωση (στο Ε9) στην στήλη 33 του πίνακα 1, του κωδικού 2 «Ιδιοχρησιμοποίηση αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού».
ή  αν πρόκειται για αγροτεμάχια:
Συμπλήρωση (στο Ε9) στην στήλη 28 του πίνακα 2, του κωδικού 2 «Ιδιοχρησιμοποίηση αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού».
Επίσης όλα τα νομικά πρόσωπα, απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο των δικαιωμάτων που έχουν σε ακίνητα, εφόσον αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται για την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.

Για να χορηγηθεί η απαλλαγή απαιτείται:
Αν πρόκειται για κτίσματα ή οικόπεδα:
Συμπλήρωση (στο Ε9) στην στήλη 33 του πίνακα 1, του κωδικού 4 «Ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου για την παραγωγή ή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας».
ή αν πρόκειται για αγροτεμάχια:
Συμπλήρωση (στο Ε9) στην στήλη 28 του πίνακα 2, του κωδικού 4 «Ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου για την παραγωγή ή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ερμηνεία:

Με βάση την ερμηνεία του νόμου, οι Σύλλογοι (Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που έχουν δηλώσει ως έδρα τους (στο μητρώο της εφορίας), την διεύθυνση του ακινήτου που κατέχουν, για αυτό το ακίνητο έχουν καταρχήν απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο, που ως γνωστόν στα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ της αξίας του ακινήτου (δεν έχουν όριο απαλλαγής, όπως τα φυσικά πρόσωπα).
Επίσης, εφόσον στο καταστατικό του Συλλόγου περιλαμβάνει τους ανωτέρω σκοπούς (μορφωτικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και κοινωφελούς σκοπού) και αυτοί οι σκοποί πραγματοποιούνται στο ακίνητο αυτό (π.χ. πολιτιστικό κέντρο, κατηχητικό, κλπ),  τότε τροποποιώντας κατάλληλα το Ε9 των ακινήτων του συλλόγου, παίρνουν απαλλαγή και από τον κύριο και από τον συμπληρωματικό φόρο.
Δεν αρκεί η κατά τις διατάξεις του καταστατικού επιδίωξη, αλλά πρέπει συγχρόνως το νομικό πρόσωπο ν’ αναπτύσσει πράγματι δραστηριότητα που να αποβλέπει στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού.
Δηλαδή, πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το νομικό πρόσωπο να επιδιώκει αποκλειστικά τέτοιους σκοπούς και
β) να πραγματοποιεί τους σκοπούς αυτούς.
Αυτονόητο ότι και στο καταστατικό τους και στην εφορία, πρέπει να αναφέρεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους.

Πότε θα τροποποιήσουν το Ε9;

Περίπου 20 με 25 Οκτωβρίου 2014, θα «ανοίξει» το σύστημα και θα μείνει ανοικτό έως 30 Νοεμβρίου 2014 (σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1186/31.7.2014), για να μπορούν να προβούν στις αλλαγές-προσθήκες των κατάλληλων κωδικών, ώστε να εκδοθεί νέο «εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ» μειωμένο ή μηδενικό.
Οι αλλαγές σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνονται προσεκτικά και με βάση το γράμμα του νόμου, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά πρόστιμα ή προβλήματα σε μεταβιβάσεις, κλπ.
Τέλος να σημειώσουμε, ότι δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα, η απαλλαγή λόγω διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την διάρκεια του 2013 (αυτό ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα).

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Νίκος & Αργύρης Καβουρίνος
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

τηλ.210.9963983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου