____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επισκέφτηκαν το 3ο ΓΕΛ Τρίπολης

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΓΑΒ LAB@school: Εικονική πραγματικότητα με εύκολα υλικά 

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, φοιτητές του  Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επισκέφτηκαν το 3ο ΓΕΛ Τρίπολης κι έδειξαν στους μαθητές πώς μπορούν οι ίδιοι, με οικονομικά υλικά, χρησιμοποιώντας δωρεάν λογισμικό και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής να αναπτύξουν αυτοτελή συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Η δράση, με τίτλο “Εικονική πραγματικότητα με εύκολα υλικά”, οργανώθηκε από την Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB – http://gav.uop.gr) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας (HCI-VR LAB – http://hci-vr.dit.uop.gr) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ εμπνευστής της δράσης είναι ο Δρ. Κώστας Καρπούζης, Ερευνητής Β’ στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, που πρόσφατα επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο κι έδωσε σχετική ομιλία.

Ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, καθηγητής πληροφορικής στο 3ο Γενικό Λύκειο, δήλωσε “Οι μαθητές έμειναν κατενθουσιασμένοι, ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με  συσκευές εικονικής πραγματικότητας και όχι μόνο παρακολούθησαν υλικό αλλά και στη συνέχεια δημιούργησαν τη δική τους εφαρμογή αφού είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία του εργαστηρίου από τους φοιτητές.. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες από την Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας και φυσικά τους μαθητές μου για την επιτυχή διεξαγωγή της ημερίδας-εργαστηρίου και ελπίζω σύντομα να πρωταγωνιστήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη δράση στο ρυθμό που επιτάσσει η Επιστήμη της Πληροφορικής.”
Ο Κώστας Γιαννακάκης, πρωτοετής φοιτητής που έλαβε μέρος στη δράση μας είπε πως “Ήταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Θα έχω μόνο όμορφες αναμνήσεις από όλο αυτό που συνέβη, καθώς θεωρώ πως οι δράσεις αυτού του περιεχομένου, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται ώστε να προάγονται τέτοιες τεχνολογίες και να γίνονται γνωστές στο ευρύτερο κοινό και ειδικά στα άτομα που θα μας διαδεχθούν ως μελλοντικοί φοιτητές και θα συμβάλλουν με την σειρά τους στην βελτιστοποίηση και εξέλιξη της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας. Μπορώ να επισημάνω ότι τόσο η μεταλαμπάδευση γνώσεων, όσο και ο ενθουσιασμός που έδειξαν τα παιδιά εκείνη την ώρα, μπορώ να πω ότι με γέμισε με χαρά και αισιοδοξία.”
Από την πλευρά των διοργανωτών, ο αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Βασιλάκης δήλωσε “Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης αυτής ήταν να φέρουμε τους μαθητές, οι οποίοι θα είναι οι αυριανοί φοιτητές και μελλοντικοί επιστήμονες, σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής από την περιοχή της πληροφορικής, αναδεικνύοντας παράλληλα το πόσο προσιτές μπορεί να είναι για δημιουργία, ακόμη και χωρίς ακριβό εξοπλισμό ή εξειδικευμένες γνώσεις.” ενώ πρόσθεσε πως “Φυσικά, έχοντας κανείς το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων και την εξειδίκευση αποκτά πολύ περισσότερες δυνατότητες, και έτσι θα περιμένουμε τους μαθητές στο Πανεπιστήμιο για να τις εξερευνήσουμε μαζί”.
Ο Μανόλης Γουάλλες, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Γνώσης και Αβεβαιότητας υποσχέθηκε ανάλογη συνέχεια λέγοντας πως “Στόχος μας είναι να φέρνουμε κοντά μας την τοπική κοινωνία και να δείχνουμε, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, πως η πληροφορική εκτός από χρήσιμη είναι και διασκεδαστική. Έχουμε τη χαρά να έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας και, όσο οι μαθητές αντιδρούν θετικά στις δράσεις και τις προτάσεις μας, θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε δράσεις ειδικά για αυτούς. Εξάλλου, δεν το διασκεδάζουν μόνο εκείνοι αλλά κι εμείς!”


Επικοινωνία
Φίλιππος Παππάς, υπεύθυνος συντονισμού
phil.pappas@uop.gr
Facebook.com/phil.m.pappas
6942851556

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου